Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΒΑΤΙΚΑ.Εκκλησία 'Άγιος Αθανάσιος Παντάνασσας'

Εκκλησία 'Άγιος Αθανάσιος Παντάνασσας'
Σε μικρή απόσταση από το χωριό Παντάνασσα,και 15 λεπτά από Νεάπολη, ορθώνεται η ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι η Ειρήνη Παλαιολόγου, κόρη του βασιλιά Ανδρόνικου Παλαιολόγου, έχτισε την εκκλησία το 14ο αιώνα, όμως οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί θεωρούν αποδεκτό χρόνο κτίσης τον 12ο αιώνα.
Πρόκειται για ένα ναό πεντάτρουλο, οκταγωνικού ρυθμού, κοιμητηριακό και τρισυπόστατο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Παναγία, τον Άγιο Αθανάσιο και τον Άγιο Σπυρίδωνα, ενώ παρουσιάζει πολλές ομοιότητές με τις εκκλησίες Παντάνασσα του Μυστρά και της Άρτας.
Στην συντήρηση του και την αναπαλαίωση αυτού του σημαντικού βυζαντινού μνημείου έχει συμβάλει ουσιαστικά η Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ.Ευστάθιο.
Η πρόταση όμως για το έργο την είχε ο Παντελής Κωνσταντινάκος με την πολύ σημαντική στήριξη των ομογενών μας και με την καλή συνεργασία όλων το έργο της αναστήλωσης μπήκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ κι έτσι σήμερα τα Βάτικα έχουν ακόμα ένα κόσμημα στον τόπο τους.
 Αξίζει κάποιος να επισκεφτεί τον χώρο που πέραν της θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας ,δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει την απεριόριστη θέα του Λακωνικού κόλπου,βλέποντας στο βάθος τον πύργο της βασιλοπούλας .Να αναφέρουμε εδώ ότι υπάρχει μονοπάτι που συνδέει αυτά τα δύο μνημεία για όσους αγαπούν το περπάτημα !!
Ο ιερός ναός του Αγίου Αθανάσιου Παντάνασσας βρίσκεται περίπου μισή ώρα διαδρομής από τους Μολάους και 15 λεπτά από τη Νεάπολη
.
Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και υπάρχει χώρος στάθμευσης έξω από την εκκλησία.
Για επίσκεψη στον εσωτερικό χώρο της εκκλησίας, απευθυνθείτε στον Ιερέα της Παντάνασσας πατέρα Χρήστο στο τηλέφωνο 6972122653
Η είσοδος είναι δωρεάν.
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου