Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Λακωνίας:: “Όχι ανεμογεννήτριες στα Κουλέντια – Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές”

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Λακωνίας:
«Η τομεακή επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη δίωξη δύο αγωνιστών από το χωριό Κουλέντια του δήμου Μονεμβάσιας επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο χωριό τους από ιδιωτική επιχείρηση.
Μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη όλων των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο διαμόρφωσαν το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη σίγουρη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την πολιτική των κρατικών επιδοτήσεων η “φάμπρικα” των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) έχει εξελιχθεί σε πραγματική “ενεργειακή θηλιά” για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς ΕΒΕ και φτωχούς αγρότες, για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Το κόστος από την εγγυημένη για δεκαετίες και με πολύ υψηλή τιμή προαγορά της παραγόμενης από ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλίεται στους λαϊκούς καταναλωτές, ενώ η κατασκευή αυτών των έργων έχει σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτά τα οικονομικά κίνητρα, χρόνια τώρα η περιοχή της Λακωνίας και ιδιαίτερα οι κορυφογραμμές του δήμου Μονεμβάσιας έχουν μπει στο στόχαστρο των καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανεμογεννητριών.
Στη θέση Αλώνια της τοπικής κοινότητας Κουλεντίων επιχειρηματικός όμιλος θέλει να εγκαταστήσει συγκρότημα ανεμογεννητριών παρά την αντίθετη απόφαση του δήμου Μονεμβάσιας και την άρνηση των κατοίκων όχι μόνο της ΤΚ Κουλεντίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων που έγιναν στη θέση Αλώνια στις 9 Ιουνίου για να διαμαρτυρούν για το έγκλημα που επιχειρείται στην περιοχή τους, μετά από απαίτηση της εταιρείας διώκονται δύο κάτοικοι της ΤΚ Κουλεντίων και μάλιστα η δίκη ορίστηκε για την Παρασκευή 1 Ιουλίου.
Η ΤΕ Λακωνίας στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της περιοχής για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και συμπαραστέκεται στους διωκόμενους αγωνιστές.
Φιλολαϊκή λύση μπορεί να υπάρξει όταν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές για την παραγωγή ενέργειας (ορυκτά, ήλιος, αέρας, υδάτινοι πόροι) γίνουν λαϊκή περιουσία ώστε στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας ένας δημόσιος φορέας ενέργειας θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου