Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Καθαρά Κύθηρα

ονΤ περασμένο Οκτώβριο ασυνείδητος καπετάνιος από διερχόμενο πλοίο, άδειασε στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων μεγάλη ποσότητα πετρελαίου με αποτέλεσμα να προκληθεί εκτεταμένη ρύπανση από πετρελαιοκηλίδα, που δεν περιορίστηκε φυσικά στη θάλασσα αλλά έφτασε μέχρι τις ακτές και τα σπίτια του πανέμορφου νησιού. Σήμερα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού τίποτα δεν μαρτυρά το οικολογικό έγκλημα. Όσοι επιλέξουν τα Κύθηρα για τις διακοπές τους θα βρουν πεντακάθαρες παραλίες αφού με αφορμή την πετρελαιοκηλίδα ο καθαρισμός επεκτάθηκε και στα αποτσίγαρα που θάβονται στην άμμο αλλά και σε όλα τα απορρίμματα που άφησαν πίσω τους οι περσινοί παραθεριστές.
Με εξειδικευμένο εξοπλισμό και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ, πραγματοποίησε τις εργασίες καθαρισμού στις παραλίες Αγίας Πελαγίας, Μεταξούλας και Φούρνων, καθώς επίσης και τη συλλογή και μεταφορά των αποβλήτων προς τελική διάθεση. Επιπλέον, ανασυσκευάστηκαν και απομακρύνθηκαν και απόβλητα που είχαν συλλεχθεί και παραμείνει στο νησί εκτεθειμένα από προηγούμενες εργασίες.


Αναλυτικότερα στην περιοχή του λιμανιού της Αγίας Πελαγίας εκτός από την περισυλλογή των πετρελαιομένων υλικών ακτής, όπως άμμος και πέτρες, τόσο στην επιφάνεια όσο και κάτω από την επιφάνεια της παραλίας, πραγματοποιήθηκε και πλύσιμο με πιεστικό μηχάνημα των κροκάλων που είχαν πετρελαιωθεί καθώς και καθαρισμός των σκαφών που βρισκόταν στο λιμάνι και είχαν ρυπανθεί από την πετρελαιοκηλίδα, αφού υπήρχε ο κίνδυνος τα μολυσμένα σκάφη να μεταφέρουν τη μόλυνση στα αλιεύματα.
Στην παραλία της Αγίας Πελαγίας η άμμος κοσκινίστηκε ώστε να καθαριστεί από τα πισσώδη σφαιρίδια αλλά και από όλα τα κατάλοιπα που υπήρχαν στην παραλία. Στη βραχώδη περιοχή μετά την παραλία της Αγίας Πελαγίας ο καθαρισμός έγινε με χειρωνακτική εργασία ενώ τα βράχια ξεπλύθηκαν με πιεστικό μηχάνημα. Ανάλογες ήταν οι εργασίες καθαρισμού και στις παραλίες Μεταξούλας και Φούρνων και στα βράχια της σπηλιάς που βρίσκεται στην άκρη της παραλίας των Φούρνων.
Οι πετρελαιοκηλίδες αποτελούν μια από τις σοβαρότερες αιτίες ρύπανσης και καταστροφής της χλωρίδας και της πανίδας αλλά και οικονομικής καταστροφής των ψαράδων αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα. Πρόκειται πραγματικά για εγκληματική ενέργεια και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται πράξεις όπως του συγκεκριμένου πλοίου που προκάλεσε τη ρύπανση στα Κύθηρα.
Πηγή http://www.athensvoice.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου