Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων (και) στη Λακωνία

Αυξημένη συχνότητα παρουσιάζουν σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα κρούσματα και οι καταγγελίες για εξαπάτηση ηλικιωμένων από απατεώνες, οι οποίοι σκαρφιζόμενοι διάφορα σενάρια προσπαθούν να τους αρπάξουν ή να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Είτε  μέσω τηλεφώνου, είτε σε κατ’ ιδίαν επαφή, οι απατεώνες δρουν σε βάρος ανυποψίαστων γερόντων, έχοντας απλώσει τα «πλοκάμια» τους σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ παρόμοια ανησυχητικά περιστατικά έχουν σημειωθεί και στη Λακωνία.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγνώστου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του “ΛΤ”, μετέβη στο σπίτι ηλικιωμένης στη Σπάρτη και προσποιούμενος ότι είναι απεσταλμένος του γιού της, απέσπασε από τη γυναίκα το ποσό των 1.800 ευρώ, δήθεν για να διευθετήσει εκκρεμούσες οφειλές στην Εφορία! Η ανυποψίαστη ηλικιωμένη πείστηκε από τα λόγια του «πρόθυμου» άνδρα και παρέδωσε το ποσό, με τον άγνωστο να τρέπεται σε φυγή, όχι με κατεύθυνση την… Εφορεία, αλλά προς άγνωστο προορισμό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με πηγές του “ΛΤ”, αρκετά θύματα που πέφτουν θύματα εξαπάτησης δεν προχωρούν πάντα σε καταγγελία στην Αστυνομία, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά ποσά. Αποτέλεσμα είναι αρκετές ανάλογες υποθέσεις να μην καταγράφονται ποτέ και να μη γίνονται πάντα γνωστές στο ευρύ κοινό.
Ενημερωτικές δράσεις 
της ΕΛΑΣ
Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει τους πολίτες και κυρίως τα άτομα τρίτης ηλικίας, να αποφεύγουν περιστατικά εξαπάτησης τους, τσεκάροντας τα με συγκεκριμένους τρόπους.
Μάλιστα, η ΕΛΑΣ  αναπτύσσει ενημερωτικές δράσεις και διανέμει έντυπο πληροφοριακό υλικό με χρήσιμες συμβουλές, σε πολίτες σε όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, καταρτισμένοι αστυνομικοί πραγματοποιούν ενημερωτικές διαλέξεις σε Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων και άλλους χώρους (Συλλόγους, Ο.Τ.Α κλπ), όπου μεταβαίνουν άτομα μεγάλης ηλικίας. Μέσα από αυτή τη διαπροσωπική επαφή, οι αστυνομικοί ενημερώνουν τους πολίτες για τη μεθοδολογία δράσης των επιτηδείων, ενώ τους παρέχουν χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουν και τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουν, προκειμένου να προστατεύονται.
 
Eπιπλέον, με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερωτικά φυλλάδια με ανάλογες συμβουλές και οδηγίες, διανέμονται σε πολίτες σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα είναι διαθέσιμα στα αστυνομικά τμήματα.
- See more at: http://www.lakonikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου