Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Το καράβι απ`τη…Τουρκία



Είναι πολλά –αν και όχι όλα γνωστά- διάφορα γεγονότα που συνέβησαν στο νησί το τελευταίο καλοκαίρι. Μερικά αξιόλογα, άλλα δευτερεύοντα έως αδιάφορα για τους πολλούς, ανάλογα βέβαια  από τη σκοπιά και τη διάθεση που τα βλέπει ο καθένας.   Το σίγουρο είναι ότι δεν άλλαξε τίποτα θεαματικά ,τα προβλήματα παραμένουν αμείλικτα και απαιτούν ουσιαστικές και οριστικές λύσεις. Το κακό είναι ότι παραμένει στάσιμος  και μάλλον επιδεινούμενος ο τρόπος που  αντιμετωπίζονται στην περιφέρεια ιδιαίτερα, οι… παράπλευρες επιπτώσεις ,από διάφορα συμβάντα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας φυσικών τοπίων και στοιχείων καθώς  και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.  


Αναφέρομαι , στην προσάραξη μικρού σκάφους που μετέφερε 67 λαθρομετανάστες σε βραχώδες τμήμα του παραλιακού μετώπου του Διακοφτίου, εντός των ορίων του οικισμού και κοντά σε κατοικίες και Ξενοδοχεία ,στις 13 Αυγούστου. Είναι κοινή ομολογία ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Λιμενικό ,Δήμος, Λιμενικό Ταμείο, Αστυνομία, εκκλησία  κ.λ.π) κινητοποιήθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά, πάντα με τη συνεργασία και τη προσφορά των κατοίκων και των επαγγελματιών του Διακοφτίου, έτσι ώστε μετά την πρώτη και άμεση περίθαλψη  τους και την εξασφάλιση τροφής και προσωρινής  στέγασης , να γίνει εφικτή η μετακίνηση τους, αυθημερόν στη Λακωνία .



Ως εδώ καλά και μάλιστα πολύ καλά. Πώς γίνεται τώρα ένα παράνομο σκάφος ,με κρεμασμένους σαν τα τσαμπιά 67 λαθρομετανάστες, να διασχίζει κατά μήκος και κατά πλάτος  ολόκληρο το Αιγαίο (ξεκίνησε από τη Κωνσταντινούπολη !!!!) με προορισμό την Ιταλία??!! Χωρίς να το δει  κανένας,(τούρκικες αρχές, τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ΝΑΤΟ, FRONDEX, Ελληνικό πολεμικό Ναυτικό, Λιμενικό  και τόσοι άλλοι) διερχόμενο  ανάμεσα σε δεκάδες νησιά και διασταυρούμενες θαλάσσιες διαδρομές  ,κατακαλόκαιρο και να φτάνει ανενόχλητο στα Κύθηρα, μόνο ως θαύμα μπορεί να εκληφθεί και μόνο εύλογες απορίες μπορεί να προκαλέσει .Αναζητήθηκε  άραγε ο διακινητής ,ο καπετάνιος,   ο αρχηγός του  σκάφους και αν ναι τι έγινε ?βρέθηκε?  διέφυγε?.Ας είναι όμως, εμάς το θέμα μας είναι άλλο.



Συμπληρώνεται σε λίγο και ο τέταρτος  μήνας  από το ατυχές συμβάν και το σκάφος  που στέκει «Αγέρωχο» πάνω στα βράχια του Διακοφτίου, εξελίσσεται σε ένα ακόμη μνημείο της γνωστής  και παροιμιώδους  γραφειοκρατικής ανικανότητας και ασυνεννοησίας, πραγματικό ΄΄ναυάγιο΄΄ της Ελληνικής  Δημόσιας Διοίκησης. Αν πω ότι ήταν αναμενόμενο, δεν θα παραξενευτεί κανείς…οι ευθύνες ,κατά το γνωστό τροπάριο μπαλάκι, ο Σύλλογος απευθύνεται  στη καθ`ύλη αρμόδια υπηρεσία το Λιμεναρχείο και ενημερώνει το Δήμο , ο Δήμος, όπως ενημερωθήκαμε, απευθύνεται ομοίως στο Λιμεναρχείο και ενημερώνει το Σύλλογο, το Λιμεναρχείο αρχικά επικαλείται τον κακό..(μας) τον καιρό ! στη συνέχεια την έλλειψη μέσων ,που επιδεινώθηκε λόγω κρίσης..και τέλος τις πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες, λόγους ασφαλείας και πάει λέγοντας. Το αποτέλεσμα πάντως είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Όσο δίκαιο και να έχει ο καθένας από τη πλευρά του, το σκάφος είναι εκεί και η αφόρητη δυσοσμία των πρώτων ημερών, μπορεί να αποδειχθεί πταίσμα μπροστά στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παρατεταμένη παραμονή του .Ο χειμώνας έφτασε και η απομάκρυνση του   πλέον, γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.



Η τελευταία ενημέρωση μας από το Λιμεναρχείο  λέει ότι ήδη τα συνεχή χτυπήματα  του σκάφους στα βράχια, δημιούργησαν τρύπα στα ύφαλα (γεγονός που είχαμε προβλέψει) ,και ότι απαιτείται νέα διαδικασία για την αποκατάσταση πρώτα και στη συνέχεια την απομάκρυνση του. Μέχρι τότε βέβαια θα έχει ανοίξει νέα τρύπα ..ναυάγιο πάνω στο ναυάγιο δηλαδή ..σε δουλειά να βρισκόμαστε, ο ένας να παραπέμπει στον άλλο και κανένας να μην απαντάει γραπτώς στο Σύλλογο για το τι μέλλει γενέσθαι. Τώρα θα μου πείτε ,γιατί τόση πρεμούρα από το Διακόφτι  για ένα …απλό ναυάγιο και όπως είπε κάποιος δεν πήραμε το μάθημα μας τόσα χρόνια ? η μήπως είμαστε ποτέ στις πρώτες προτεραιότητες? Εδώ υπάρχει μια ετοιμόρροπη γέφυρα , σαπισμένη από κάτω ,σκουριασμένη από πάνω ,μνημείο αδιαφορίας, ο ορισμός της εγκατάλειψης επί δεκαετίες, το «ναυαγιάκι»  μας πείραξε ? Τώρα αν κάποιοι νομίζουν ότι θα βαρεθούμε και θα σιωπήσουμε πλανώνται πλάνη οικτρά. Η παράξενη εποχή που ζούμε και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα προσφέρεται πάντως για τέτοιου είδους «επιτυχίες» μιας και  ο καθ`ύλη  ΑΡΜΟΔΙΟΣ παρακαλώ και πιο ‘’επιτυχημένος’’ υπουργός της ‘’εθνοσωτηρίου’’ πρώτης φοράς, που μας αποχαιρέτησε αυτές τις ημέρες, εξασφαλίζοντας …βάθρο στα κάτω πατώματα της Ιστορίας,    άφησε ενθύμιο , το ημιβυθισμένο ναυάγιο της «Παναγίας Τήνου»  για ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ !!!! και πλέον,  μέσα στο λιμάνι του Πειραιά αμαυρώνοντας την εικόνα  όχι μόνο του πρώτου λιμανιού αλλά της χώρας ολόκληρης ..να μη πάρουμε και ένα παράδειγμα ?(κάτω φωτό) Πάντως πέφτουνε ..στοιχήματα ότι θα είναι εκεί  και όταν …μας αποχαιρετήσει και ο Κουρουμπλής..(μιλάμε για μεγάλο αστέρα..)!! Λέτε να πάθουμε τα ίδια;

Συμπέρασμα : Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία..

(Υ.Γ δεκτές και προτάσεις για χριστουγεννιάτικο στολισμό)!!!!!

  

                                                                           Επαμεινώνδας Σταμάτης



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου