Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Δασικοί Χάρτες – sos 2 του Ανδρέα Μαριάτου

Έχει περάσει ήδη αρκετός καιρός και οι διαβουλεύσεις για τη διαχείριση του χάους που προκάλεσε η ανάρτηση των δασικών χαρτών διεξάγονται αλλού. Η ανησυχία μου έγκειται στο οτι σε αυτό το «αλλού» πρωτεύοντα ρόλο έχουν αυτοί που μας φέρανε σε αυτό το χάος. Θεώρησα εξ αρχής επιτακτική την ανάγκη να ενημερωθούν ΟΛΟΙ οι πολίτες με μαζικές και ανοιχτές διαδικασίες διότι χωρίς να γνωρίζουμε το ιστορικό και τις συνθήκες που μας έφεραν εδώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούμε να αντιδράσουμε σωστά. Αν δεν προτάξουμε την κοινή λογική απέναντι στην γραφειοκρατία τότε είναι σχεδόν βέβαιο οτι θα παρουσιαστούν ως σωτήρες οι συστημικοί γραφειοκράτες που ευθύνονται για (και επωφελούνται από) το χάος. Σημειώνω εδώ την εκτίμηση οτι το Δασαρχείο (μαζί με την αλήστου μνήμης ΚΕΔ) ήταν επί πολλά έτη στην κορυφή του πίνακα των διεφθαρμένων υπηρεσιών, μπροστά από πολεοδομίες και εφορίες.
imagesΟι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις καφενείου οτι «εδώ καλά καλά οι ίδιοι δεν ξέρουν τι θα γίνει» δεν είναι καθόλου αθώες. Ο δασικός νόμος είναι σαφέστατος και μόνο εκ του πονηρού μπορεί κάποιος να πει οτι δεν ξέρει τι ισχύει και τι θα συμβεί*. Διότι στην ιδανική του εφαρμογή ο Νόμος με την κατάρτιση των δασικών χαρτών θα διέλυε άπαξ και δια παντός τα όποια «μαγαζάκια» παραδοσιακά συνδιαλέγονταν με τον πολίτη για την ευνοϊκή κατάληξη της αίτησης χαρακτηρισμού. Αλλά όποιος θολώνει τα νερά δεν λύνει προβλήματα, απλά καραδοκεί.
Προσέξτε: Η περίοδος ενστάσεων -όπου δηλαδή θα μπορούσε να εμφιλοχωρήσει ένα πάρε-δώσε- είναι μόλις 45 μέρες. Ενώ εάν η προχειρότητα και η γνωστή εσκεμμένη ανικανότητα στην κατάρτιση των δασικών χαρτών δημιουργήσει ένα μπάχαλο, τότε οι επιτροπές επεξεργασίας των αντιρρήσεων θα έχουν τροφή για χρόνια ή και δεκαετίες.
Προσέξτε επίσης οτι οι επιτροπές που προβλέπονται για τις αντιρρήσεις δεν έχουν ακόμα καταρτιστεί! Φαίνεται παράλογο αλλά είναι φυσικό διότι μετά το τέλος του μεταπολιτευτικού διπόλου επικρατεί μεγάλη αναταραχή στα πόστα. Στοιχηματίζω από τώρα οτι πρώτο τραπέζι πίστα στη στελέχωση θα είναι -όπως πάντα και παντού- οι κομματικοί συνδικαλιστές**.
Το τυράκι το βλέπουμε, τη φάκα τη βλέπουμε; Το να ασχολούνται αυτή τη στιγμή οι δήμοι πχ με το να πετάξουν από πάνω τους το μπαλάκι που τους ρίχνει το υπουργείο σχετικά με τις οριοθετήσεις των οικισμών, δηλώνει οτι άγονται απο τις τακτικές αντιπερισπασμού. Η ουσία είναι οτι το βάρος που φορτώνει στην πλάτη των πολιτών η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι προδήλως αντισυνταγματικό*** και μόνο με νομική προσφυγή μπορεί να αντιμετωπιστεί ( και όχι με εγκυκλίους διαστρέβλωσης των όποιων ορθών στοιχείων του νόμου, τις οποίες μάλιστα συγγράφουν οι ίδιοι υπεύθυνοι της καταστρατήγησής του).
Μέχρι σήμερα επιλογή του Δήμου και της Εγχωρίου δεν είναι η πληροφόρηση και το άνοιγμα στην κυθηραϊκή κοινωνία αλλά οι συμμετοχή σε κεντρικές διεργασίες. Ευελπιστώ αυτό να αλλάξει τάχιστα και να καταρτιστεί στο νησί μας μια εξειδικευμένη στρατηγική βασισμένη στα πραγματικά, ουσιώδη λάθη της διαδικασίας, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας – με ταυτόχρονη βέβαια συμμετοχή στις πανελλαδικές διεργασίες. Διότι αν δεν ξέρεις ακριβώς τι θέλεις, τότε δεν έχεις και τίποτα να προσφέρεις σε μια ευρύτερη κινητοποίηση εκτός από το να τη νομιμοποιείς άκριτα.


Επίσης, επισυνάπτω παρακάτω τον σχετικό με τους δασικούς χάρτες Νόμο 3889 (ΚΕΦ Β).

*  Πχ. στο άρθρο 17, παρ.5. αναφέρεται ξεκάθαρα οτι «Ο δασικός χάρτης […] έχει, ως προς τα τμήματα για τα οποία ασκήθηκαν αντιρρήσεις, προσωρινή ισχύ έως την έκδοση απόφασης επ’ αυτών…» Δηλαδή για τις ιδιοκτησίες που στον χάρτη είναι δασικές, ΜΕΧΡΙ να εξεταστούν οι ενστάσεις, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Φανταστείτε με τις χιλιάδες ενστάσεων και τις επιτροπές που δεν έχουν συσταθεί τι σημαίνει αυτό.
** Δέστε πως θα στελεχωθούν οι ΕΠ.Ε.Α.: «.. συγκροτούνται από ένα δασολόγο, έναν τοπογράφο μηχανικό ή γεωπόνο, υπάλληλους του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή ένα δικηγόρο μέλος του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, με τους αναπληρωτές τους.» Όποιος γνώριζε πριν καταλαβαίνει και τώρα.
***  Έχουμε φτάσει στο σημείο συναρμόδιος υπουργός να δηλώνει οτι «Θα επιστραφούν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα υποβάλλουν αντιρρήσεις για πρόδηλα σφάλματα ή παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών στους δασικούς χάρτες» [σσ. αλήθεια, πότε;] Χρήματα όμως που πρέπει να έχετε και να τα πληρώσετε για να μην χάσετε τις περιουσίες σας. Και αντί αυτό να είναι ένα επιχείρημα ακύρωσης της διαδικασίας, θα πούμε κι ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου