Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Ομιλία Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Γεωργίου Λαζουρά για την 73η Επέτειο Ολοκαυτώματος Αγίου Δημητρίου Ζάρακος

«Με μεγάλη τιμή, συγκίνηση και βαθύ σεβασμό προς τους νεκρούς που σημαδεύουν τη μνήμη αυτού του τόπου, βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, στο μαρτυρικό χωριό του Αγίου Δημητρίου Ζάρακα, μετά από πρόσκληση του φίλου, Δημάρχου, Γιάννη Γρυπιώτη, και του φίλου και συμφοιτητή, Αντιδημάρχου, Ηλία Παναγιωτακάκου. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος που διοργανώνει ο Δήμος Ευρώτα είναι για μένα χρέος απέναντι στα θύματα των θηριωδιών των Ναζί, και προκύπτει από την ανάγκη να συνδράμω και να παρίσταμαι σε κάθε απόδοση φόρου τιμής στους μεγάλους απόντες- πρωταγωνιστές των τραγικότερων σελίδων που έχουν γραφτεί στην ιστορία της χώρας μας.
73-4-21-295[1]. Αυτοί δεν είναι απλώς αριθμοί, κενοί νοήματος. Καθένας τους φέρει μία βαρύτητα για εσάς, τους κατοίκους του πανέμορφου και πολύπαθου χωριού της Λακωνίας, αλλά και για όλους εμάς, που οι ρίζες μας βρίσκονται σε άλλους τόπους, όπως τα Καλάβρυτα, που υπέστησαν τεράστιες ανθρώπινες απώλειες από τις μαζικές εκτελέσεις και τις ολοκληρωτικές καταστροφές, που άφησε στο επώδυνο πέρασμά της η χιτλερική λαίλαπα. [73] Η 73η Επέτειος από το Ολοκαύτωμα του Αγίου Δημητρίου δε σηματοδοτεί μόνο τα χρόνια πόνου που κουβαλά ο τόπος, αλλά τη βίαιη τομή που άλλαξε καθοριστικά τον ιστορικό χρόνο και τον ατομικό βίο στην περιοχή του Ζάρακα. Η ανείπωτη τραγωδία της 4ης Ιουνίου 1944, της ημέρας που ο θάνατος επέβαλε τη νεκρική σιγή του, παίρνοντας μαζί του κυρίως γυναικόπαιδα και γέροντες, καθόρισε το ποινικό μητρώο μιας εποχής. Εκείνη τη νύχτα Κυριακής, 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα. 21 αθώα θύματα ενός προμελετημένου και καλά σχεδιασμένου εγκλήματος, που ζητούσε αίμα και φωτιά. Φωτιά που έκαψε 295 σπίτια, σχεδόν όλα όσα σπίτια υπήρχαν τότε σε αυτόν τον τόπο, τον Τόπο Θυσίας, που αξίζει όλοι οι άνθρωποι της γης να επισκεφθούν, με συνέπεια προς τη Μνήμη των αγώνων του παρελθόντος και με ορμητικό πάθος για τους αγώνες του παρόντος.
[1] Σύμφωνα με τους Μπατσάκη- Πραγαλό (Γκιότσαλι και Άγιος Δημήτριος με ιστορικά στοιχεία της περιοχής), οι νεκροί ήταν 18 και τα σπίτια που κάηκαν 250.
http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου