Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Στην “ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΑ-14 ΟΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ. ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ ΒΟΙΩΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ”

Στην “ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΑ-14 ΟΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ. ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ ΒΟΙΩΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ” ο Δρ. Μανιάτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’ γράφει :
“Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Ι.Ν. Παντάνασσας Βοιών Μονεμβασίας το 2007- 2008 έφεραν στο φώς εφτά τάφους, ορισμένους με περισσότερες της μιας ταφών, κάτω από το δάπεδο στο εσωτερικό της εκκλησίας. Σύμφωνα με την παράδοση την εκκλησία έκτισε η Ειρήνη, η κόρη του βασιλιά Ανδρονίκου Παλαιολόγου, γύρω στα 1300 μ. Χ. την ίδια εποχή που χτίστηκε ο ναός της Αγίας Σοφίας στη Μονεμβασιά. Πρόσφατα από την Χ. Καλλιγά η Παντάνασσα ταυτίστηκε με την Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Κοντοστεφάνου όπου τάφηκαν, μετά το 1400, τα τρία παιδιά του αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου.
Επομένως, η χρονολόγηση των σκελετικών καταλοίπων που βρέθηκαν στις ταφές με μεθόδους των Φυσικών Επιστημών όπως αυτή του Άνθρακα-14 έχει μεγάλη σημασία δεδομένου ότι η εκκλησία έχει μακρά ιστορική παράδοση και οι ταφές ενδέχεται να συνδέονται με σημαίνοντα ιστορικά πρόσωπα της εποχής.
Xrisafo Karkani 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου