Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Παρουσίαση βιβλίου "Τα αγγλικά διαβατήρια που εκδόθηκαν στα Κύθηρα 1814-1864"Στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο.




Στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα Κυθήρων παρουσιάστηκε απόψε το βιβλίο "Τα αγγλικά διαβατήρια που εκδόθηκαν στα Κύθηρα 1814-1864", της πολυαγαπητής μου συναδέλφου Καρολίνας Ασλάνη. Την παρουσίαση του εξαιρετικού αυτού βιβλίου που παρουσιάζει ένα μέρος μόνο από τον απέραντο, ανεξάντλητο και μαγικό κόσμο του Τοπικού Ιστορικού Αρχείου μας και το οποίο αποτελεί καταστάλαγμα πολύχρονης και επίπονης έρευνας της συγγραφέως, έκανε η ομότιμη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κούλα Κασιμάτη. Για την ιδιαίτερη και πρωτότυπη αυτή εργασία μίλησε, επίσης, η ίδια η συγγραφέας, η ερευνήτρια-φιλόλογος κ. Ελένη Χάρου-Κορωναίου η οποία προσέφερε πολύτιμη βοήθεια στη συγγραφέα σε κάθε βήμα της έρευνάς της και ο κ. Γεώργιος Τζωρτζόπουλος Πρόεδρος " Του Ταμείου Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς" που εδρεύει στη μακρινή Αυστραλία και που χρηματοδότησε την καλαίσθητη και επιμελημένη αυτή έκδοση.
Το βιβλίο αναφέρεται στις μετακινήσεις των Κυθηρίων από τα αγγλοκρατούμενα τότε Κύθηρα προς την Αθήνα, την Πελοπόνησσο, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τη Σμύρνη, την Κρήτη, τη Ρωσία κ.α. για την αναζήτηση εργασίας και προοπτικών ζωής αλλά και για εμπορικούς λόγους ή και για σπουδές. Το συστήνω ανεπιφύλακτα και αξίζει να διαβαστεί και να μελετηθεί από όλους γιατί παρουσιάζει κοινωνιολογικό, ιστορικό, ονοματολογικό, ιατρικό, γλωσσικό και λαογραφικό ενδιαφέρον.
Δεν μένει παρά να πω ένα θερμότατο ευχαριστώ στην κ. Ασλάνη για τις απολαυστικές στιγμές που μου χάρισε το πόνημά της αυτό, να τη συγχαρώ γιατί με το έργο της αυτό έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό στην κυθηραϊκή βιβλιογραφία και να της ευχηθώ να μας χαρίσει σύντομα και άλλες νέες, λαμπρές, πνευματικές δημιουργίες της.

Γιώργος Λουράντος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου