Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Μέτωπο πολιτών κατά αιολικών πάρκων στο χωριό Κουλέντια της Μονεμβασίας



Ενενήντα μαχητικοί πολίτες στο ιστορικό χωριό Κουλέντια της Μονεμβασίας παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία απέτρεψαν σήμερα να εγκατασταθεί μία κεφαλή βιομηχανικής ανεμογεννήτριας και όλη τη νύχτα θα περιφρουρήσουν το βουνό για να μην συμβεί τυχόν εγκατάσταση.
Η ευρύτερη περιοχή έχει τις δυνατότητες να γίνει διεθνές περιβαλλοντικό πάρκο και γι’ αυτό υπάρχει σχετική μελέτη του Γεωλογικού Τμήματος του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου.
Μάλιστα ο κόσμος που το έμαθε από την περιοχή των Βατίκων και τα χωριά της Μονεμβασίας, άρχισε ένα συγκεντρώνεται στα Κουλέντια μετά το απόγευμα.
Ο σπηλαιολόγος και ορειβάτης Χρήστος Παναγιωτόπουλος ο οποίος μετέχει στην ομάδα Αντίστασης κατά της ισοπέδωσης του μοναδικού περιβαλλοντικού τοπίου της Μονεμβασιάς και του Καβο-Μαλιά, είπε στην Εφ. Συν.: «Από το πρωί εμποδίζουμε το έργο των αιολικών πάρκων, είμαστε περίπου 90 άτομα στην τοποθεσία Αλώνα των Κουλεντίων. Ειδικά η Αλώνα είναι ένα χωματοβούνι μικρό ανάμεσα σε τρία χωριά, στα Κουλέντια, στην Παντάννασα και στην Γερμάνα σε απόσταση μικρότερη των πεντακοσίων μέτρων από τα δύο χωριά, γεγονός σύμφωνα με το οποίο δεν τηρούνται οι κανονισμοί, είναι έγκλημα. Αύριο ο δικηγόρος μας κ. Μπάλιας θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και θα εκδικαστούν σε εννέα ημέρες από το Συμβούλιο Επικρατείας.
Δεν πρέπει να γίνει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών διότι εκτός των άλλων ηχητικά είναι σαν να δουλεύουν έξι ντισκοτέκ ταυτόχρονα σε μικρότερη απόσταση των πεντακοσίων μέτρων. Η ζωή των ανθρώπων θα είναι αφόρητη.
Στην Γερμανία αυτές οι ανεμογεννήτριες για να μπουν θα έπρεπε να είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των πεντακοσίων μέτρων.΄Ηρθαν 27 αστυνομικοί με 12 περιπολικά και ο ταξίαρχος από την Τρίπολη αλλά εμείς δεν αφήσαμε να γίνει η εγκατάσταση».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως στην Αλώνα εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, μαζί με δύο Αντιδημάρχους ο οποίος πήρε θέση υπέρ των ενεργών πολιτών λέγοντας δεν θα συλλάβετε κανέναν.
Ο ίδιος ομιλητής γνωρίζοντας κάθε λεπτομέρεια του γεωμορφολογικού αναγλύφου της περιοχής τόνισε εμφατικά: « Η χερσόνησος του Μαλέα είναι το Ελντοράντο της Φύσης, έχει μοναδικά φυτά και ζωικούς οργανισμούς. Είναι καταγεγραμμένα 218 σπήλαια και εκατοντάδες σπηλαιοβάραθρα με υπόγεια νερά αφού λόγω των αβεστολιθικών πετρωμάτων τα βουνά είναι κούφια. Που θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή και που θα ρίξουν τα τσιμέντα;»
Το Γεωλογικό Τμήμα του Μετσοβείου Πολυτεχνείου έχει πραγματοποιήσει μελέτη και την έχει καταθέσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνει όλη η χερσόνησος του Μαλέα ένας τόπος διεθνούς εμβέλειας ως περιφερειακό περιβαλλοντικό πάρκο. Βρίσκεται ήδη προς εξέλιξη πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Ουνέσκο στο οποίο μετέχουν 15 Πανεπιστήμια Μεσογειακών κρατών τα οποία παρουσίασαν τις εργασίες τους στην Μονεμβασιά.
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου