Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Σταυροπροσκύνηση στη Μυρτιδιώτισσα των Κυθήρων. "Τον Σταυρόν σύμπασα γη προσκυνησάτω..."


Σταυροπροσκύνηση στη Μυρτιδιώτισσα των Κυθήρων.
"Τον Σταυρόν σύμπασα γη προσκυνησάτω..."
Μεσοσαράκοστο σήμερα και η Εκκλησία μας προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου "το δέντρον το ευσκιόφυλλον" για να ξαποστάσουμε λίγο, να πάρουμε δύναμη και να συνεχίσουμε το υπόλοιπον της κοπιαστικής μας διαδρομής προς "την εορτή των εορτών", το Πάσχα.
Μετά τη Δοξολογία ο εφημέριος του Ιερού Προσκυνήματος π. Πέτρος, με ιεροπρέπεια και ευλάβεια, μετέφερε τον στολισμένο με βιολέτες κι άλλα ανοιξιάτικα άνθη Τίμιο Σταυρό από το Ιερό Βήμα στο κέντρο του Ναού, όπως ορίζει το εκκλησιαστικό τυπικό.
Οι προσκυνητές, που ήλθαν σήμερα να εκκλησιαστούν στο Προσκύνημα της Παναγίας μας, ασπάστηκαν τον Τίμιο Σταυρό και πήραν ως ευλογία για τα σπίτια τους τα άνθη με τα οποία ήταν στολισμένος. Τα λουλούδια, άλλωστε, στο Χριστιανισμό κατέχουν εξέχουσα θέση και είναι συνδεδεμένα με πολλές τελετές της Εκκλησίας μας.Ιδιαίτερα η Σταυροπροσκύνηση συνδέεται με τις βιολέτες και το εξαιρετικό τους άρωμα, που αυτή την εποχή αφθονούν στις τσιριγώτικες αυλές. Η παράδοση, μάλιστα, θέλει να φυτεύονται αυτήν την ημέρα χωρίς ρίζα και να " πιάνουν".
Και του χρόνου αγαπητοί φίλοι. Καλή και επιτυχημένη πορεία!

 Γιώργος Λουράντος



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου