Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

¨Πρώτα ο άνθρωπος¨Κύθηρα 08/05/2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Χαρχαλάκης έχει στενούς δεσμούς με τα Αντικύθηρα. Πάντοτε με μεγάλο στόμφο και έντονη δόση εγωϊσμού και αλαζονείας αναφέρεται σε αυτά προσπαθώντας να μας πείσει ότι τα έχει μετατρέψει σε Παράδεισο. Έτσι κάνει και στο προεκλογικό του σποτάκι που διαφημίζει τι έκανε στα πέντε χρόνια της θητείας του στα Αντικύθηρα.
Δυστυχώς όμως για τον κ. Χαρχαλάκη η ωμή πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και η βιτρίνα που προσπαθεί να μας παρουσιάσει δεν μπορεί να κρύψει τη γύμνια της θητείας του και την εγκατάλειψη του νησιού.
Απ’ όπου κι αν ξεκινήσει κάποιος αντικρίζει την αδιαφορία και την έλλειψη αληθινού ενδιαφέροντος για τα προβλήματα της καθημερινότητας στα Αντικύθηρα.
Οι κάδοι των απορριμμάτων διαρκώς γεμάτοι αφού τους αδειάζουν μόνο 2-3 φορές το χρόνο. Ο πολυδιαφημισμένος χώρος υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων πλημμυρισμένος από νερά, μάλλον για Λιμνοδεξαμένη φαίνεται.
Τα παλιότερα απορρίμματα ριγμένα μαζί με χώματα λίγο πιο πέρα περιμένουν ακόμα να τοποθετηθούν σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές στον προβλεπόμενο από το Νόμο χώρο. Τα νεότερα απορρίμματα ριγμένα δίπλα στον δήθεν ΧΥΤΥ διασκορπίζονται από τους ανέμους σε μεγάλες αποστάσεις ρυπαίνοντας χειρότερα το περιβάλλον.
Ο δημοτικός φωτισμός σε εγκατάλειψη. Φωτιστικά σώματα πεσμένα για μήνες στη γη χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον να αντικατασταθούν. Λαμπτήρες δεν αλλάζονται παρά μόνο 2-3 φορές το χρόνο και το σκοτάδι κάνει την ερημιά ακόμα πιο έντονη. Τα φώτα στο λιμανάκι κι αυτά καμένα.
Το ελικοδρόμιο κι αυτό παρατημένο στην τύχη του. Σπασμένα φώτα στον χώρο προσγείωσης, σκουριασμένες πόρτες, μισοχαλασμένες και δεμένες με σύρματα, χόρτα, θυμάρια κι αγκάθια παντού, καθιστούν επικίνδυνη μια ενδεχόμενη προσγείωση ελικοπτέρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Στον τομέα της Ύδρευσης η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Η σωλήνωση που συνδέει τη δεξαμενή Ποταμού προς Χαρχαλιανά σπασμένη . Το σημαντικό είναι ότι από εκεί συνεχίζει για το υπόλοιπο νησί. Ο μηχανισμός παρατημένος που υποτίθεται έπρεπε να τοποθετηθεί στη θέση του χαλασμένου. Το βανοστάσιο σε άθλια κατάσταση ασυντήρητο και σκουριασμένο. Στη δεξαμενή στα Γαλανιανά χρησιμοποιείται μόνο το ένα από τα δύο μέρη της κι η βάνα λόγω της μεγάλης διαρροής που υπάρχει χάνεται πολύτιμο νερό.
Οι δρόμοι στα Χαρχαλιανά, προς Πέρα Χαρχαλιανά, στον Αργυρό, και στον Ξηροπόταμο γεμάτοι λακκούβες και ασυντήρητοι.
Τα γήπεδα σε κατάσταση ντροπιαστική, διαλυμένα εντελώς, με τη δικαιολογία ότι θα παραχωρηθούν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο.
Αλλά ας μην αναφέρουμε άλλα. Όλοι πια καταλαβαίνουμε ποια είναι η ουσία της κατάστασης στα ξεχασμένα από τον κ. Χαρχαλάκη Αντικύθηρα και ποια είναι η «σουλουπωμένη» βιτρίνα που θέλει να δείξει.
Ρωτάμε τον κ. Χαρχαλάκη.
Έτσι θα έρθουν πολύτεκνες οικογένειες στο νησί;
Χωρίς υποδομές, χωρίς φροντίδα και προστασία;
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ποιος θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου και τυχόν ασθενή που θα χρειαστεί να μεταφέρει;
Οι Αντικυθήριοι συμπατριώτες μας είναι δεύτερης κατηγορίας δημότες;
Και τελευταίο αλλά πιο σημαντικό ερώτημα. Οι τόσο αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο Αντικυθήριοι δεν έπρεπε να τύχουν ειδικής μέριμνας από τον συμπατριώτη τους Δήμαρχο χωρίς μάλιστα να τον παρεξηγήσει κανένας;
Εμείς δηλώνουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι με την Πολιτική που θα ασκήσουμε στα Αντικύθηρα δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν και θα κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν για να τα ενισχύσουμε πληθυσμιακά βελτιώνοντας πραγματικά τις συνθήκες διαβίωσής τους. Κάθε τι καλό όσο μικρό κι αν είναι θα το ενισχύσουμε. Εμείς έχουμε ως απαράβατη αρχή να λειτουργούμε εποικοδομητικά κι ενωτικά. Ποτέ διχαστικά. 
Όχι μεγάλα λόγια, αλλά έργα ουσίας.

Πρώτα ο άνθρωπος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου