Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

ΒΑΤΙΚΑ:ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΛΑΚΩΝΙΑ

Λαλούσης Παναγιώτης:

Χθες 8/1/2021 με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λακωνίας και με την συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων του Νομού μας, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με θέμα "η Λακωνία στην επόμενη δεκαετία". Πράγματι όπως πληροφορήθηκα έγινε ένας γόνιμος διάλογος που κατατέθηκαν αξιόλογες προτάσεις για το μέλλον του τόπου μας και αξίζουν συγχαρητήρια σε Όλους τους συμμετέχοντες. 

Θα μου επιτρέψετε όμως να σταθώ σε μία σημαντική αναπτυξιακή πρόταση της Κυρίας Ντίας Τζανετέα που αφορά την περιοχή των Βατίκων και έχει σχέση με την ψήφιση του Ν. 4688/2020 - ΦΕΚ  Α΄ 101/24/5/2020. Ασχοληθήκαμε σχολαστικά και ερευνήσαμε εάν η πρόταση μου, πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει η κείμενη νομοθεσία και διαπιστώσαμε ότι η υλοποίηση Καταδυτικού Πάρκου στον Κάβο Μαλέα είναι εφικτή. Συγκεκριμένα αφορά το εντυπωσιακό Ναυάγιο του πλοίου Kaptan Ismail Hakki που βρίσκεται στον κόλπο της Αγίας Μαρίνας της Δ.Ε. Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας. Στο σημείο που έχει "γείρει" από τις 30 Ιανουαρίου 1978 σχεδόν 100 μέτρα από την ακτή και σε βάθος από 5 έως12 μέτρων, υπάρχει μια κατάλευκη άμμος σε ένα διαυγή τιρκουάζ χρωματισμό, που αποδίδει ένα μαγευτικό αποτέλεσμα στο τοπίο. Ένα Ναυάγιο ορατό ακόμη κι από τους χάρτες τις Goοgle. Ενδεικτική αναφορά με εικόνες και  βίντεο από την εξερεύνηση στο ατόφιο κουφάρι του πλοίου μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση του m.youtube.com .. με τίτλο: Κατάδυση στο Ναυάγιο του Kaptan Ismail Hakk στην Λακωνία καθώς και σε διάφορα δημοσίευμα όπως στην ιστοσελίδα τα Νέα στις 18/7/2020, με τίτλο: ένα απόκοσμο τούρκικο Ναυάγιο γερμένο σε κατάλευκη άμμο στην άκρη της Ελλάδας, που κατέγραψε με drone η ομάδα haanity.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα προβάλει ακόμη περισσότερο την αρχαιολογική ταυτότητα της περιοχής, μιας και το γεωλογικό μουσείο του απολιθωμένου δάσους και το αναρριχητικό πάρκο του Κάβο Μαλέα, εφάπτονται γεωγραφικά με την θέση του Ναυαγίου. Το Καταδυτικό Πάρκο της Αγίας Μαρίνας, μπορεί να αποτελέσει την κορυφαία απάντηση  ενός νέου ελκυστικού τουριστικού προϊόντος για τον Δήμο Μονεμβασίας, την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, την Πελοπόννησο και όχι μόνο.

Κλείνοντας θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στον πρόεδρο του Επιμελητήριου Λακωνίας κ. Ιωάννη Παναρίτη για την σημαντική πρωτοβουλία που έλαβε και να επισημάνω για ακόμη μία φορά ότι, η υλοποίηση των έργων επαφίεται στη βούληση των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας.

Ευχαριστώ την Κυρία Ντία Τζανετέα  για την προώθηση της προτάσεως μου καθώς και για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου