Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Ούτε στις πιο σκληρές Κατοχές δεν έκλεισαν οι Εκκλησίες μας

Εκθόθηκε η ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ 2021 εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Άρχοντες, Ιερός Κλήρος και Λαός, εάν κατανοήσωμεν τον λόγον του Κυρίου μας· «χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν», θα εξέλθωμεν συντόμως από την δεινήν συμφοράν και την κατάθλιπτον κατάστασιν, που ένα σχεδόν χρόνο έχει επιφέρει εις την ζωήν μας ο φοβερός αυτός ιός του κορωνοιού, ο οποίος μεταλλασσόμενος γίνεται έτι προβληματικός και επικίνδυνος. Είναι καλά και επιβεβλημένα τα υποδειχθέντα μέτρα ασφαλείας και αυτοπροστασίας και πρέπει να τηρούνται, διά να αποφεύγωμεν τον κίνδυνον διασποράς του κορωνοιού.

Ιδιαιτέρως, θα πρέπει να προσέξουν οι κυβερνώντες ο,τι πάντοτε ετηρούσαν με ευλάβεια και προσοχή οι ευσεβείς πρόγονοί μας. Σε περιπτώσεις και περιστάσεις σοβαρών – και σοβαρωτέρων του κορωνοιού- λοιμωδών ασθενειών και επιδημιών η πρώτη τους κίνησις ήτο να προστρέξουν εις τους Ιερούς Ναούς να λειτουργηθούν, να αγιασθούν, να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων, να τελεσθή το Ιερόν Μυστήριον του Ευχελαίου, η Ακολουθία του Αγιασμού, Ιερή Αγρυπνία κ.α. Ουδέποτε έκλεισαν οι Εκκλησίες μας, ούτε και στις πιο σκληρές Κατοχές (Τούρκων, Γερμανών, Βουλγάρων κ.α.).

Η Αγία μας Ελληνορθόδοξη Καθολική Εκκλησία, παρότι συνεφωνήθη με την πολιτική ηγεσία της Πατρίδος μας να διεξαχθή κανονικά η Θεία Λατρεία εις τους Ιερούς Ναούς μας κατά τας τρεις Δεσποτικάς εορτάς (Χριστούγεννα – Περιτομή – Θεοφάνεια), προβάλλει δικαίως, κανονικώς και νομίμως το συνταγματικό της δικαίωμα της ελευθέρας Θείας Λατρείας, όταν εν τω μεταξύ οι κυβερνητικοί παράγοντες απεφάσισαν μονομερώς να κλείσουν οι Εκκλησίες μας διά τον Λαόν του Θεού κατά την εορτήν των Θεοφανείων, τούθ’ όπερ συνιστά ενέργειαν αντικανονικήν και αντισυνταγματικήν. Εάν, λοιπόν, δεν κατανοηθή από την Πολιτεία ότι με κλειστές Εκκλησίες δεν είναι δυνατόν να ξεπερασθή συντόμως και αισίως η «φαραωνική πληγή» του κορωνοιού και ότι ο ευσεβής Λαός δεν δύναται να αντέξη την πολύμηνον στέρησιν του δικαιώματος της Θείας Λατρείας, και δη του Θείου Δώρου της Θείας Κοινωνίας, τότε θα παρατείνεται η ταλαιπωρία των Χριστιανών μας και η Πατρίδα μας θα υφίσταται  όλες τις συνέπειες μιάς μακρονοσίας, δηλ. μιάς παρατεταμένης επιδημίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

https://adelinfm.blogspot.com/2021/01/1962021.html

1 σχόλιο :