Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Ένα άγνωστο ιστορικό κτίσμα των Κυθήρων: H φρυκτωρία στα Κυπριωτιάνικα




Γνωρίστε τα #Κύθηρα μέσα από τα μάτια του Κ.Ι.Π.Α.

Ένα άγνωστο ιστορικό κτίσμα των Κυθήρων είναι η φρυκτωρία δίπλα στην παλαιά εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στη θέση Κόλυμπος δίπλα στα #Κυπριωτιάνικα (Δρυμωνάρι). Η θέση και τα κτίσματα έχουν τριπλή ιστορική σημασία για τα Κύθηρα.
Πρώτα ο ναός, σήμερα ερειπωμένος, είναι κτίσμα του 13ου αι. και αφέθηκε να εγκαταλειφθεί μετά τη δεκαετία του 1960. Ύστερα η φρυκτωρία (=παρατηρητήριο της Βυζαντινής εποχής) η οποία έχει πλέον καταρρεύσει στο μεγαλύτερο μέρος, πρέπει να έχει κτισθεί σε παλαιότερη εποχή από το ναό και χτίστηκε εκεί για να ελέγχει το πέρασμα προς το εσωτερικό του νησιού, καθώς είχε εποπτεία σε μεγάλη έκταση και ήταν πάνω ακριβώς σε ένα σημαντικό οδικό κόμβο κατά τη #Βυζαντινή και την #Ενετική περίοδο.
Από το λιμάνι του #Αβλέμονα (Αγίου Νικολάου) ξεκινούσε ένας δρόμος, περνούσε πίσω από το βουνό στο Παλιόκαστρο με την αρχαία πόλη των Κυθήρων, έφθανε στα #Μητάτα (πρωτεύουσα του νησιού για μια περίοδο και από τα παλαιότερα αναφερόμενα χωριά) και περνούσε κάθετα το σημερινό κεντρικό δρόμο για να φθάσει μέσω της περιοχής του Καψέα (με το ναό του Αγίου Θεοδώρου) να διασταυρωθεί με το δρόμο προς Μυλοπόταμο (Νότια) και αυτόν προς Μαγγουνάδες (Βόρεια).
Αυτός ο δρόμος είναι σήμερα ένα μονοπάτι, που έχει αρχίσει να σηματοδοτείται και θα καταστεί το μεγαλύτερο μάλλον σε όλο το νησί μόλις ολοκληρωθεί η ανάδειξή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου