Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΗΣ:Πως θα μπορούσε να μοιάζει ένα πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης για τα Κύθηρα και Αντικύθηρα

Πως θα μπορούσε να μοιάζει ένα πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης για τα Κύθηρα και Αντικύθηρα

Συνημμένη μια σύντομη παρουσίαση για το πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης στην Αστυπάλαια. Ελπίζω συμβολή στην συζήτηση στα Κύθηρα για το πως η Εγχωρία Περιουσία (ΕΕΠΚΑ) μπορεί να συμβάλλει ουσιωδώς στην ανάπτυξη των Κυθήρων και Αντικυθήρων.
Έχω αναφερθεί και με άλλες ευκαιρίες στην περίπτωση της Αστυπάλαιας οπού μια εταιρεία συμβούλων (Deloitte) διαμόρφωσε δωρεάν (pro bono) εάν σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για το νησί. Ήδη αυτό το σχέδιο φαίνεται να υλοποιείται (γνωστή είναι η επένδυση της VW για ηλεκτρικά οχήματα και υποδομές κλπ.) . Εκείνο που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος για την ανάπτυξη των Κυθήρων και Αντικυθήρων.
Η ΕΕΠΚΑ θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με τέτοιους οργανισμούς (με την συνεργασία του Δήμου και άλλων) με σκοπό να διαμορφώσει τέτοια σχέδια και να αναζητήσει χρηματοδότηση και υποστήριξη. Εννοείται ότι υπάρχουν πολλοί πέρα από την Deloitte διατεθειμένοι να βοηθήσουν, περιλαμβανομένων υπηρεσιών της ΕΕ, Περιφέρειας αλλά και εταιρειών. Το ενδιαφέρον με την Deloitte είναι ότι , όπως έγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλός της σε αρθρο του στην Καθημερινή, βλέπουν την περίπτωση της Αστυπάλαιας σαν πιλότο, άρα είναι πιθανόν να είναι ανοιχτοί για κάτι ανάλογο στα Κύθηρα. Θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή μαζί τους
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν ζητήσουμε τέτοιου είδους βοήθεια (που εγώ νομίζω χρειάζεται) οι κατευθύνσεις του σχεδίου αυτού μας δίνουν μια καλή ιδέα για τα καθ’ ημάς
Προσωπικά συμφωνώ ότι πρέπει η ΕΕΠΚΑ να αξιοποιεί τα κοινά μας περιουσιακά στοιχεία, με μετρό και κοινή λογική στοχεύοντας στην συνολική βελτίωση των Κυθήρων (όπως έγραψαν και ο Κοσμάς Μεγαλοκονομος και αρκετοί άλλοι με αφορμή την πρόσφατη προκήρυξη ενοικιάσεων). Αλλά πρέπει και να αλλάξουμε γήπεδο. Το να αυξήσουμε τα ενοίκιά στις παραλίες (αν κάποια στιγμή είναι δόκιμο και δυνατόν), και τα έσοδα της ΕΕΠΚΑ από 120 να γίνουν 200 χιλιάδες Ευρώ δεν θα αλλάξουν το νησί. Σχέδια όπως αυτό της Αστυπαλαια (και εμείς μπορούμε γιατί όχι και καλυτέρα) θα φέρουν ριζική βελτίωση και ανάπτυξη










4 σχόλια :

  1. Τι σχέση έχει η Αστυπάλαια με τα Κύθηρα; καμία. Η Αστυπάλαια ειναι ένα πολύ μικρό νησί με 4 οικισμούς και τα Κύθηρα ένα τεράστιο νησί με 70 οικισμούς. Άλλα μεγέθη και άλλη γεωγραφία. Οι στρατηγικές μελέτες είναι πεταμένα λεφτά. Το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει μπόλικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ. Μιχαλακακη διαβάστε αυτό : https://www.neaprooptiki.gr/anemomazomata-anemoskorpismata-me-t/

    Αυτό προτείνετε; θέλουν πολύ έρευνα οι στρατηγικοι στόχοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Στρατηγέ,

    Αν διαβάσετε προσεκτικά το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης αναφέρεται σε 18 άξονες πάνω σε 4 βασικές κατευθύνσεις. Οι ΑΠΕ είναι μόνο μια από αυτές και δεν νομίζω ότι το σχέδιο, που περιλαμβάνει αναμεσά στα άλλα και την προστασία της βιοποικιλότητας έχει σκοπό να καταστρέψει το νησί.

    Το αντίθετο θα έλεγα, η ύπαρξη σχεδίου για την ανάπτυξη, και μέσα σε αυτά ένα ισορροπημένο σχέδιο για τις ενεργειακές παρεμβάσεις (παραγωγή από ΑΠΕ, αποθήκευση που θα σέβεται όλα τα παραπάνω -δείτε τους άξονες) είναι η καλύτερη προετοιμασία και απάντηση σε ενδεχόμενα φαραωνικά σχέδια πολύ μεγάλων μονάδων εκτός ισορροπίας.

    Η αναφορά που παραθέτετε είναι μια διαφορετική άποψη, η οποία μάλλον τείνει στην πλήρη άρνηση. Εγώ δεν συμφωνώ. Και για λόγους κλιματικής αλλαγής (που είναι το οξύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή). Και για λόγους ανάπτυξης.
    Αντίθετα πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα, με μέτρο, να κάνουμε πράγματα όπως αυτά που στοχεύει ένα τέτοιο σχέδιο. Και τα οποία είναι απολυτά σχετικά, και δυνητικώς εφαρμόσιμα και στα Κύθηρα (και άλλα νησιά και μικρές κοινότητες). Συμφωνά βέβαια μαζί σας ότι θέλει πολύ δουλειά, γι’ αυτό όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε τόσο καλύτερα. Η πρότασή μου είναι ο Δήμος και η Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας να πάρουν την πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με όσους θέλουν να συμβάλλουν

    Τέλος ελπίζω πέρα από την (σεβαστή) αντίθεση σας με ενδεχόμενες (ίσως ακόμα και σε ανεκτή κλίμακα?) ΑΠΕ , να είστε σύμφωνος, τουλάχιστον με κάποιους από τους υπολοίπους στόχους.

    ΥΓ. Κύριε Στρατηγέ, θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν ερχόσαστε σε επαφή μαζί μου κατευθείαν. Ο φιλόξενος χώρος του Adelin έχει τα όριά του και νομίζω τα εξαντλήσαμε, οπότε μάλλον θα σταματήσω τα παραπέρα σχολια προς εσάς εδώ.
    Επικοινωνήστε μαζί μου να τα πούμε δια ζώσης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιλαμβάνομαι. Πολιτική φθορά 2,5 χρόνια πριν τις εκλογές και πριν καλά καλά εκτεθείτε. Θα σας περιμένω όταν κατεβείτε Κύθηρα.

      Διαγραφή