Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Κέντρο Υγείας Νεάπολης:Ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός του ιατρικού και μέρους του λοιπού προσωπικού του Κέντρου Υγείας, με την δεύτερη δόση του σκευασμάτος Comirnaty, της Pfizer-Biontech.

Ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός του ιατρικού και μέρους του λοιπού προσωπικού του Κέντρου Υγείας, με την δεύτερη δόση του σκευασμάτος Comirnaty, της Pfizer-Biontech.

Όλα πήγαν κατ'ευχήν και πέρα από ήπιου τύπου αναμενόμενες παρενέργειες (ήπια αδιαθεσία, κεφαλαλγία, ατονία, πυρέτιο κλπ.), δεν υπήρξε οποιουδήποτε είδους άλλο άξιο λόγου πρόβλημα.
Εμβολιαζόμαστε, τηρούμε τα μέτρα της πολιτείας και μένουμε ασφαλείς.
Παραθέτουμε παρακάτω μια ανάρτηση περί των εμβολίων,
του κ. Αθ. Πρεκατέ, Διευθυντή Μ.Ε.Θ. στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά.
Τροφη για σκέψη και γνώση...
1. ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ;
O σκοπός ενός εμβολίου είναι πάντα ο ίδιος: δηλαδή να εκπαιδεύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργήσει αντισώματα, που θα σκοτώνουν τον κάθε εισερχόμενο ιό (πχ κορωνοϊό) γρήγορα και αποτελεσματικά. Τα εμβόλια διδάσκουν το σώμα μας να αναγνωρίζει τα αντιγόνα. Αντιγόνο είναι κάθε ξένο σώμα ή μικροοργανισμός (πχ μικρόβιο ή ιός) που θέλει να εισέλθει στον οργανισμό μας και να προκαλέσει βλάβη. Συγκεκριμμένα, ένα τμήμα του ιού προσκολλάται στα κύτταρα του σώματός μας και κατόπιν ο ιός πολλαπλασιάζεται και μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη. Aν εμείς ήδη έχουμε κάνει το εμβόλιο, όταν ο ιός μπεί μέσα στον οργανισμό μας το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει γρήγορα αντισώματα (επειδή με το εμβόλιο που έκανε έχει μνήμη) τα οποία φυσικά «ταιριάζουν»-ενώνονται με τα αντιγόνα του συγκεκριμένου ιού και έτσι εμποδίζουν τον ιό να προσκολληθεί στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει νόσο. Τα παραδοσιακά εμβόλια περιέχουν είτε τροποποιημένη είτε εξασθενημένη μορφή του ιού. Μερικά εμβόλια χρησιμοποιούν νεότερη τεχνολογία (mRNA ή DNA) που περιέχει τον γενετικό κώδικα του αντιγόνου του ιού. Το σώμα μας αναγνωρίζει το αντιγόνο του ιού (ΧΩΡΙΣ να αρρωστήσει) και παράγει αντισώματα. Και οι δύο μέθοδοι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, ωθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να παράγει αντισώματα έναντι του συγκεκριμμένου αντιγόνου του ιού. Επομένως, μετά τον εμβολιασμό, εάν ο ιός εισέλθει στο σώμα μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα θυμάται τι να κάνει και παράγει αντισώματα για να τον καταπολεμήσει. Ετσι με το εμβόλιο έχουμε ανοσία έναντι του ιού, δηλαδή δεν θα αρρωστήσουμε απο τον ιό.
2.ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ;
Υπάρχει μια πολύ λεπτομερής, πολύ προσεκτική και πολύ σχολαστική διαδικασία για την ανάπτυξη εμβολίων, για να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Α. Οι επιστήμονες εντοπίζουν το συγκεκριμένο αντιγόνο στον ιό που προκαλεί την ασθένεια και στη συνέχεια αναπτύσσουν ένα εμβόλιο για δοκιμή.
Β. Πραγματοποιούνται αρχικά δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν ένα εμβόλιο είναι ασφαλές και αν μπορεί να οδηγήσει σε ανοσία. Αυτές οι δοκιμές αρχικά πραγματοποιούνται “in vitro” (σε ομάδα κυττάρων που έχουν αναπτυχθεί σε εργαστήριο και δεν αποτελούν μέρος ζώου) ή «in vivo» (σε ζώα) (phase 1 και 2).
Γ. Στη συνέχεια, στο τρίτο στάδιο των δοκιμών (phase 3) περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες εθελοντές. Τα άτομα επιλέγονται τυχαία, άλλα θα λάβουν το εμβόλιο και άλλα θα λάβουν το εικονικό φάρμακο. Ούτε οι επιστήμονες ούτε οι εθελοντές ξέρουν ποιος παίρνει το εμβόλιο και ποιός το εικονικό φάρμακο
Δ. Στη συνέχεια, οι εθελοντές παρακολουθούνται στενά για να προσδιοριστεί εάν οι άνθρωποι θα νοσήσουν από την νόσο και άν υπάρχουν παρενέργειες. Η παρακολούθηση θα συνεχίζεται μέχρι να καθοριστεί πόσο διαρκεί η ανοσία.
Ε. Όταν ολοκληρωθούν αυτά τα στάδια, το εμβόλιο πρέπει να λάβει άδεια.
Όπου έχει αναπτυχθεί ένα εμβόλιο, για να χρησιμοποιηθεί πρέπει να του χορηγηθεί έγκριση από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και απο τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA). Εξετάζουν τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, πόσο καλά λειτουργεί και αν είναι ασφαλές πριν δώσουν έγκριση. Μόλις εγκριθεί το εμβόλιο πρέπει να παραχθεί σε αρκετά μεγάλες ποσότητες πριν τελικά δοθεί στον πληθυσμό. Τα εμβόλια κορωνοϊού έχουν περάσει όλα αυτά τα στάδια προτού εγκριθούν για χρήση.
3.ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ; Α. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου απαιτεί χρόνο. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή οι εταιρείες έρευνας και φαρμακευτικής δεν μπορούν να δεσμευτούν για να χρηματοδοτήσουν ολόκληρη τη διαδικασία. Υπάρχουν συχνά μεγάλα κενά μεταξύ των φάσεων, ενώ οι οργανισμοί περιμένουν χρηματοδότηση προτού προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Ακόμα και όταν εγκριθεί ένα εμβόλιο, χρειάζεται αρκετός χρόνος για τις φαρμακευτικές εταιρείες να δημιουργήσουν την παραγωγή του εμβολίου στις ποσότητες που απαιτούνται για δημόσια χρήση. Β. Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού είχε τέτοιο αντίκτυπο παγκοσμίως, ερευνητές και φαρμακευτικές εταιρείες συνεργάστηκαν για να μειώσουν το χρόνο που αφιερώθηκε περιμένοντας μεταξύ των φάσεων ανάπτυξης. Γ. Η χρηματοδότηση και η έγκριση αυτών των εμβολίων έχει προτεραιότητα. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν «προπαραγγείλει» δόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες μπόρεσαν να δημιουργήσουν παρασκευή εμβολίων νωρίτερα από το συνηθισμένο. Δ. Αν και αυτή η προσέγγιση συνεργασίας σημαίνει ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα νωρίτερα, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει συντομεύσεις στο χρόνο και στη διαδικασία. Κάθε εμβόλιο που έχει εγκριθεί για χρήση θα έχει περάσει από όλα τα βασικά στάδια της ανάπτυξής του.
4.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ και ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑ;
Το αν αποφασίζετε ή όχι να κάνετε εμβόλιο είναι μια μεμονωμένη απόφαση. Το εμβόλιο ΔΕΝ θα είναι υποχρεωτικό. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που αξίζει να λάβετε υπόψη:
*Ο εμβολιασμός σημαίνει ότι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αρρωστήσετε απο τον κορωνοϊό.
*Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί για να τερματιστεί αυτή η πανδημία.
*Οποιοδήποτε εμβόλιο προσφέρεται σε εσάς θα έχει άδεια και θα έχει εγκριθεί και θα έχει περάσει όλα τα απαραίτητα στάδια ανάπτυξης για να το κάνει ασφαλές και αποτελεσματικό.
*Ο γιατρός σας είναι εκεί για να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες σας
Οι αρχικές ομάδες προτεραιότητας παρατίθενται παρακάτω, ξεκινώντας με εκείνες που θεωρούνται ΥΨΗΛΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ:
1.Ηλικιωμένοι ενήλικες που διαμένουν σε ένα κέντρο φροντίδας και οι εργαζόμενοι για τη φροντίδα τους.
2.Όλοι ηλικίας 80+ και όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας.
3.Όλοι ηλικίας 75+.
4.Όλοι ηλικίας 70+ και όλοι όσοι θεωρούνταν κλινικά εξαιρετικά ευάλωτοι και έχουν προστατευτεί.
5.Όλοι ηλικίας 65+.
6.Όλοι οι ηλικίας 16-64 ετών με ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ που τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν σοβαρά άρρωστοι
7.Όλοι 50+
Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον κορωνοϊό, επομένως οι παλαιότερες ηλικιακές ομάδες και οι ηλικιωμένοι που ζουν σε κέντρα φροντίδας αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα.
Αυτό είναι ένα πλαίσιο, στην πράξη μπορεί να διαφέρει λίγο.
5.ΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ και ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ; Στην Ελλάδα προς το παρόν χορηγείται το εμβόλιο Pfizer και έρχονται και άλλα (Moderna, Jonson and Jonson, Astra Zeneca, κλπ). Περισσότερα από ένα εμβόλια έχουν εγκριθεί για χρήση σ’ άλλες χώρες (πχ στο Ηνωμένο Βασίλειο). Κάθε εμβόλιο απαιτεί 2 δόσεις για να είναι πλήρως αποτελεσματικό. Η 1η δόση εμβολίου παρέχει σημαντική προστασία αλλά για λίγο. Ολοι όσοι θα λάβουν 2 δόσεις, θα οφεληθούν τα μέγιστα απο την προστασία του εμβολίου μετά 4 βδομάδες, απο την 2η δόση.
Ναί ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ. Ενώ θα υπάρχουν διαθέσιμα διαφορετικά εμβόλια, κανείς δεν θα λάβει ένα εμβόλιο που ΔΕΝ έχει εγκριθεί σωστά και ΔΕΝ έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές. Απο τις αρμόδιες αρχές αξιολογήθηκαν όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια ως ασφαλή και ικανά να προσφέρουν ένα «υψηλό» επίπεδο προστασίας έναντι της σοβαρής αδιαθεσίας με τον κοροναϊό.
5α. ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ
Κάθε εμβόλιο έχει περάσει από δοκιμές για να διασφαλίσει ότι ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών είναι χαμηλός. Ωστόσο, όπως και με άλλα εμβόλια όπως το εμβόλιο της γρίπης, υπάρχουν μερικές συχνές ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Ο βραχίονας (το μπράτσο) μπορεί να πονάει για 2-4 ημέρες και να είναι “βαρύς”, εκεί που κάνατε την ένεση.
• Να έχετε αίσθημα κόπωσης
• Πονοκέφαλο
• Γενικά ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.
Για ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, οι αδένες τους μπορεί να διογκωθούν. Εάν συμβεί αυτό, συνιστάται να λαμβάνετε παρακεταμόλη.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα. Εάν όμως επιδεινωθούν ή ανησυχείτε, πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας
Τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες που αντιμετωπίζετε μπορούν επίσης να αναφερθούν στο Σχέδιο Κίτρινης Κάρτας Φαρμάκων και Ρυθμιστικών Υπηρεσιών για προϊόντα Υγείας (MHRA) .
Οι ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ είναι ασυνήθιστες αλλά μπορεί να συμβούν. Οι συμβουλές για τις αλλεργίες έχουν ενημερωθεί, συνιστάται τώρα ότι ο οποιοσδήποτε με προηγούμενη αλλεργία στα συστατικά του εμβολίου δεν πρέπει να το λάβει, ωστόσο όσοι έχουν άλλες αλλεργίες όπως απο τρόφιμα και άλλα φάρμακα μπορούν να λάβουν το εμβόλιο. Εάν ανησυχείτε, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας
6. ΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ;
Ενώ υπάρχουν πολλά που γνωρίζουμε για ένα εμβόλιο, υπάρχουν ακόμα πράγματα που δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα.
*ΔΕΝ γνωρίζουμε εάν το εμβόλιο αποτρέπει τα ήπια συμπτώματα ή σταματά επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων από το ένα άτομο στο άλλο. Ως αποτέλεσμα, όλοι θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και μετά τη λήψη εμβολίου
*ΔΕΝ γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό (αναφέρεται οτι η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες) και ΔΕΝ γνωρίζουμε πόσο συχνά θα πρέπει να εμβολιαστούμε.
7.ΜΗΠΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ. Τα μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η μάσκα και οι άλλοι περιορισμοί θα πρέπει να συνεχιστούν για λίγο αφού οι άνθρωποι αρχίσουν να λαμβάνουν εμβόλιο, μόλις εμβολιαστούν τα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού, πιθανότατα θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να επιστρέφουμε στην κανονική ζωή.
8. ΕΙΧΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟ. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ;
Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα πόσο διαρκεί αυτή η ανοσία ή πόσο καλά σας προστατεύει από το να το ωοσήσετε ξανά. Η ανοσία απο την νόσο συνήθως δεν διαρκεί όσο η ανοσία ενός εμβολίου, γι 'αυτό συνιστάται ότι εάν είχατε κορωνοϊό να κάνετε ένα εμβόλιο όταν αυτό είναι διαθέσιμο.
9. ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ; Λαμβάνουμε όλες τις πληροφορίες μας από αξιόπιστες πηγές, όπως απο το NHS, από ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες, από επιστημονικές δημοσιεύσεις, από φαρμακευτικές εταιρείες, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον οργανισμό που εγκρίνει τα εμβόλια, απο τη Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα προϊόντα φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης (MHRA). Αλλά υπάρχουν πολλές παραπληροφορίες απο άλλες πηγές. Πρέπει όπως αναφέραμε να προέρχεται από αξιόπιστη πηγή. Αυτός είναι ένας τομέας που αλλάζει γρήγορα και οι ερευνητές βελτιώνουν συνεχώς τις γνώσεις τους για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια. Αυτό που μπορεί να πιστεύεται ότι ήταν αληθινό πριν από ένα μήνα μπορεί να έχει βελτιωθεί, αποδειχθεί ή κατανοηθεί καλύτερα από τώρα.
Βιβλιογραφία: https://www.ageuk.org.uk/information-advice/coronavirus 18 Jan 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου