Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

ΚΟΣΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ:Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ

 


Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ

Πριν ο Βύζας ξεκινήσει από τα Μέγαρα για να χτίσει τη νέα αποικία που σχεδίαζε, έλαβε τον χρησμό να εγκατασταθεί στο μέρος που βρίσκεται απέναντι από τη Χώρα των Τυφλών. Ψάχνοντας για μια τέτοια περίεργη Χώρα, έφτασε στους εφτά λόφους που πολύ αργότερα χτίστηκε η Κωνσταντινούπολη. Θαύμασε την ομορφιά τού ακατοίκητου, τότε, τόπου, μα με έκπληξη είδε πως η απέναντι στεριά ήταν κατοικημένη. Βρισκόταν η αρχαία Χαλκηδόνα. Αναρωτήθηκε γιατί οι άνθρωποί της κατοίκησαν εκεί και όχι ακριβώς απέναντι που ήταν πανέμορφα. Κατάλαβε πως αυτοί ήταν οι τυφλοί που γύρευε και απέναντί τους έχτισε τη δική του πόλη. Φοβάμαι πως η ιστορία εκτός από τους κατοίκους της Χαλκηδόνας θα καταγράψει ως τυφλούς και άλλους.
Λυπάμαι που το λέω μα αυτοί θα είμαστε εμείς, οι σύγχρονοι Κυθήριοι. Γιατί δεν βλέπουμε τη μεγάλη κληρονομιά που μας άφησαν οι απείρως σοφότεροι πρόγονοί μας. Δεν βλέπουμε την ομορφιά και όσα άλλα συμβολίζει η Κυθέρεια Ουράνια Αφροδίτη. Δεν βλέπουμε τα οφέλη που μπορεί να φέρει στο νησί μας, που αναπτυξιακά έχει στραφεί στον τουρισμό. Δεν βλέπουμε πως χάρη της Αφρογέννητης βρέθηκαν τα Κύθηρα στο επίκεντρο της Αναγεννησιακής κοσμογονίας.

Πραγματικά τυφλοί είμαστε αφού καταργήσαμε το σύμβολο του νησιού μας, που ως αιώνιο το παραλάβαμε από τους προγόνους μας που φυσικά έφερε τη μορφή της Αναδυόμενης Κυθέρειας και αυθαίρετα το αντικαταστήσαμε με άλλο, πλαστό. Τυφλοί είμαστε που δεν βλέπουμε τι κάνουν άλλοι τόποι για την Αφροδίτη τους. Η Μήλος διεκδικείται το άγαλμά της, η Κύπρο την προβάλλει παντοιοτρόπως, ακόμα και η Τουρκία την αρχαία Αφροδισιάδα την προτείνει ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Εμείς ούτε ένα δρόμο δεν της έχουμε αφιερώσει, ούτε ένα μνημείο που να τη θυμίζει δεν αξιωθήκαμε να αναγείρουμε, την αποβάλαμε και από το νέο μας Μουσείο, την εκδιώξαμε και από τα επίσημα τουριστικά μας έντυπα. Είμαστε τόσο τυφλοί που ενώ η καταγωγή της έλκεται κατευθείαν από τον Ουρανό, γιατί από κει έπεσε ο θείος γόνος στον τόπο μας και εδώ γονιμοποιήθηκε και η Κυθέρεια αναδύθηκε, δεν θυμίζουμε, μήτε στους επισκέπτες μας που από τον Ουρανό στο νησί μας φτάνουν, πως όμοια με τη Θεά μας κι αυτοί από τον Ουρανό κατέβηκαν. Γιατί το αεροδρόμιό μας, «Ουράνια Αφροδίτη», δεν το ονομάσαμε.

Υπάρχει, άραγε, άλλος τόπος στον κόσμο που θα είχε το προνόμιο να δώσει ένα τέτοιο όνομα στο αεροδρόμιό του και θα το απεμπολούσε; Τόσο τυφλοί; Αναρωτιέμαι μη και ξεπερνάμε σε στραβομάρα ακόμα και τους κτήτορες της Χαλκηδόνας. Μη και πιότερο μας ταιριάζει το: "Τυφλὸς τά τ᾽ ὦτα τόν τε νοῦν τά τ᾽ ὄμματ᾽ εἶ". (Στις εικόνες το πραγματικό σύμβολο των Κυθήρων (όχι το πλαστό)… που δυστυχώς μόνο εκτός Κυθήρων μπορούμε να δούμε. Αυτό που από όλα τα άλλα το ξεχωρίζουν και το φωτογραφίζουν οι Τουρίστες. Τελευταία εικόνα, η Αφροδισιάδα).






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου