Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΑΚΟΣ:Σχετικά με την εξαγγελία Υφαντικής Τέχνης στο Γεράκι

Καλό Σαββατοκύριακο με υγεία σε όλους...

Σχετικά με την εξαγγελία Υφαντικής Τέχνης στο Γεράκι, θα ήθελα να υπενθυμίσω (όχι στον Περιφερειάρχη), ότι:
Έχει προταθεί (άρα δεν ακούγεται για πρώτη φορά) στα αρμόδια Υπουργεία το 2016 στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ με ίδρυση Δημοσίου ΙΕΚ και ΚΕΚ στον δήμο Ευρώτα με εξακτίνωση Τμημάτων και διαδημοτική συνεργασία.
Αν λοιπόν θέλουμε την ύπαρξη και την ανάπτυξη αυτού του Δήμου, πρέπει να δούμε το πλαίσιο μιας βιώσιμης στρατηγικής, της Δια βίου Εκπαίδευσης και όχι αποσπασματικές προτάσεις όσο ενδιαφέρουσες κι αν είναι (απλά αναφέρω για να μην ξεχνιόμαστε, ότι η παραδοσιακή υφαντουργία στο Γεράκι εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα EQUAL).
Συνεπώς ο Δήμος Ευρώτα πρέπει να επικαιροποιήσει και να διεκδικήσει την συνολική πρόταση, όπως κατατέθηκε στα συναρμόδια Υπουργεία .
******
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:
1) Τεχνικός/η Α.Π.Ε (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)
2) Τεχνικός/η Διαχείρισης Ανακύκλωσης – Ανάκτησης Υλικών (Κυκλική Οικονομία)
3) Τεχνικός/η Καρναβάλικών εκδηλώσεων
4)Τεχνικός/η Παραδοσιακής Υφαντικής Δημιουργίας
5) Προπονητής Αθλημάτων
6) Γραφιστικής- Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων (FB, INSTAGRAM κλπ)
7) Στέλεχος Αγροτουριστικών μονάδων & Τουριστικών Επαγγελμάτων.
8) Τεχνικός/η Μουσικής Τεχνολογίας
9) Τεχνικός/η Εικονοληψίας.
10)Τεχνολογία Οργάνωσης & Διαχείρισης Παραγωγής (Marketing – management).
11)Στέλεχος παροχής Α’ Βοηθειών
Δείτε ολόκληρη την εισήγηση
*******
Η ΠΡΌΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΜΟΘΕΤΗΣΗ - ΙΔΡΥΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΕΚ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ – ΣΚΑΛΑ.
Εισήγηση:
Ηλία Παναγιωτακάκου – Αντιδημάρχου Ευρώτα
Πνευματικό Κέντρο Σκάλας – 20/5/2016
Προς : Υφυπουργό κα. Σια Αναγνωστοπούλου
Το Δημοτικό Συμβούλιο με εισήγηση /απόφαση προτείνει , προς τα Υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Υγείας την θεσμοθέτηση δημόσιου ΙΕΚ (Ή δημοσίου ΚΕΚ ανάλογα των ειδικοτήτων και του προγράμματος σπουδών ) με εξακτίνωση Τμημάτων και με διαδημοτική συνεργασία με τους Δήμους Μονεμβασίας και Ανατολικής Μάνης.
Η απόφαση κρίθηκε αναγκαία μετά το οριστικό κλείσιμο του νυκτερινού Γυμνασίου – Λυκείου Σκάλας.
Την πρωτοβουλία διαβούλευσης ανέλαβε η Δημοτική Κοινότητα Σκάλας και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα σήμερα να εκφράσουμε γνώμες, θέσεις προτάσεις και να γίνει ουσιαστικός διάλογος και διαβούλευση που αφορά την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου, με την εκπαίδευση σε πρώτο ρόλο.
Είναι ευτυχές γεγονός ότι η σημερινή διαβούλευση γίνεται με την παρουσία του Ειδικού συνεργάτη της αρμοδίας Υφυπουργού κας. Σιας Αναγνωστοπούλου ,οπότε τα πορίσματα της σημερινής συζήτησης θα μεταφερθούν αυτούσια.
Ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος καταθέτω τις προτάσεις της δημοτικής αρχής για τις ειδικότητες που μπορούν να λειτουργήσουν με βιωσιμότητα στο υπό ίδρυση δημόσιο Ι.Ε.Κ (η και τμημάτων δημοσίου ΚΕΚ ) στον Δήμο Ευρώτα.
Δεν φιλοδοξούμε ότι έχουμε την μοναδικότητα, όμως μπορούμε τεκμηριωμένα να υποστηρίξουμε την αναγκαιότητα και την ελκυστικότητα των προτεινόμενων Τμημάτων που θα έχουν προοπτική για την νέα γενιά και την εύρεση εργασίας.
Είναι βέβαιο ότι αφ’ ενός μεν δεν μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα και αφ’ ετέρου μπορούν να υπάρξουν πιο καινοτόμα τμήματα. Με έδρα την Σκάλα του Δήμου Ευρώτα μπορούν να λειτουργήσουν Τμήματα σε έδρες των Δημοτικών Κοινοτήτων , αλλά και στους άλλους Δήμους μετά την επίτευξη υπογραφής της διαδημοτικής συνεργασίας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΜΟΘΕΤΗΣΗ - ΙΔΡΥΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΕΚ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ – ΣΚΑΛΑ.
• Τα ΙΕΚ είναι ένας επιτυχημένος θεσμός παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν.
• Η Δια βίου μάθηση είναι η διαρκής και συμπληρωματική λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος που στηρίζει την γνώση και διευρύνει το γνωστικό πεδίο.
• Τα ΙΕΚ και ιδιαίτερα τα δημόσια είναι το οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης που καταλήγει σε πιστοποιητικό σπουδών και σε πολλές περιπτώσεις σε επαγγελματικά δικαιώματα .
• Ο Δήμος Ευρώτα ο κεντρικός Δήμος της Λακωνίας στηρίζεται κατ’ εξοχήν στο αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα και η περιοχή του κάμπου επί πλέον στο εμπόριο,τις μεταφορές και τις τέχνες.
• Το εκπαιδευτικό σύστημα εκτός των βασικών δομών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο δήμο Ευρώτα μπορεί να φιλοξενήσει και Νυχτερινό επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο που η κατάργηση του είχε οδυνηρές συνέπειες. Κυρίως όμως η Νότια και Δυτική Λακωνία στερείται μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημόσια ΙΕΚ και ΚΕΚ στα πλαίσια της Δια Βίου Εκπαίδευσης
• Είναι αναγκαίο να φύγουμε από παρωχημένα μοντέλα και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της περιόδου που διανύουμε με την κυριαρχία της Τεχνολογίας και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ελκυστικών ειδικοτήτων ,που θα μπορούσαν στρατηγικά να είναι βιώσιμες και να ανταποκριθούν οι ενδιαφερόμενοι από την νότια Λακωνία και την περιοχή του Γυθείου και της Ανατολικής Μάνης.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:
1) Τεχνικός/η Α.Π.Ε (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)
2) Τεχνικός/η Διαχείρισης Ανακύκλωσης – Ανάκτησης Υλικών (Κυκλική Οικονομία)
3) Τεχνικός/η Καρναβάλικών εκδηλώσεων
4)Τεχνικός/η Παραδοσιακής Υφαντικής Δημιουργίας
5) Προπονητής Αθλημάτων
6) Γραφιστικής- Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων (FB, INSTAGRAM κλπ)
7) Στέλεχος Αγροτουριστικών μονάδων & Τουριστικών Επαγγελμάτων.
8) Τεχνικός/η Μουσικής Τεχνολογίας
9) Τεχνικός/η Εικονοληψίας.
10)Τεχνολογία Οργάνωσης & Διαχείρισης Παραγωγής (Marketing – management).
11)Στέλεχος παροχής Α’ Βοηθειών
Θα μπορούσαμε να προτείνουμε ειδικότητες συνυφασμένες με την γεωμορφία και γεωοικονομίας της περιοχής μας, όπως κατευθύνσεις γεωπονικής τεχνολογίας ή παροχής υπηρεσιών και πληροφορικής. Όμως αφ’ ενός μεν καλύπτονται από τα Τεχνικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), αλλά και η ανεργία αυτών των ειδικοτήτων είναι στο ’’κόκκινο’’.
Συνεπώς τα προτεινόμενα γνωστικά πεδία πρέπει να αφορούν το μέλλον και την προοπτική της αγοράς εργασίας.
Επισημαίνουμε ότι ορισμένα Τμήματα μπορούν να λειτουργήσουν ως δημόσιο ΚΕΚ ανάλογα με την φυσιογνωμία τους και το πρόγραμμα σπουδών.
Σημαντικό μέρος ολοκλήρωσης των σπουδών είναι η Πρακτική Άσκηση.
Θεωρούμε σίγουρο ότι αν υπάρξει πολιτική βούληση θεσμοθέτησης Δημοσίου ΙΕΚ /ΚΕΚ στο Δήμο Ευρώτα με την επιδιωκόμενη διαδημοτική συνεργασία ,ομάδα επιστημόνων θα οριστικοποιήσουν τόσο τα Τμήματα , όσο και τι περιεχόμενο σπουδών με την ανάλογη Πρακτική Άσκηση.
Το δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα εκφράζει την ομόφωνη και ομόθυμη θέση του για την ίδρυση (θεσμοθέτηση) δημοσίου ΙΕΚ/ΚΕΚ.
Αν υπάρξει πολιτική βούληση ,τότε ανοίγει ο δρόμος για να επιτευχθεί το δίκαιο αίτημα ως προοπτική για την εκπαίδευση της νέας γενιάς στην περιοχής μας.
Διεκδικούμε και αναμένουμε….
Ηλίας Παναγιωτακάκος
Αντιδήμαρχος Δήμου Ευρώτα
20/5/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου