Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, γιορτάζει ο μητροπολητικός ιερός ναός της Μονεμβασίας, Ελκόμενος Χριστός.

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, γιορτάζει ο μητροπολητικός ιερός ναός της Μονεμβασίας, Ελκόμενος Χριστός.

Είναι το κόσμημα της πόλης μας και ανάγεται στα πρώτα χρόνια της κατοικησης του βράχου και της ίδρυσης της Μονεμβασίας, στον 6ο αιώνα ή λίγο αργότερα.
Αρχικά ήταν αφιερωμένος στην Αγία Αναστασία τη Ρωμαία αλλά λόγω της περίφημης εικόνας που κοσμούσαι το τέμπλο του και παρίστανε "τον Χριστό ελκόμενον επί το σταυρό" ή λατρεία άλλαξε και μετονομάστηκε περί τον 10ο αιώνα σε Ελκόμενο.
Το πρώτο αντίγραφο το πήρε με δόλιο τρόπο ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Άγγελος στην Κωνσταντινούπολη το 12ο αιώνα ενώ το δεύτερο το πήραν μαζί τους οι Μονεμβασιώτες το 1540 όταν πολλοί από αυτούς έφυγαν στη Δύση μαζί με τους Ενετούς που παρέδωσαν τότε τη Μονεμβασία στους Οθωμανούς.
Οι δύο αυτές εικόνες δεν έχουν ποτέ πια εντοπιστεί.
Το τρίτο αντίγραφο του Ελκομένου που κοσμεί σήμερα το ναό φιλοτεχνήθηκε περί τα τέλη του 17ου αιώνα στην Κέρκυρα και ήταν αφιέρωμα του σπουδαίου τέκνου της πόλης και μάρτυρα, Ανδρέα Λικίνιου.
Αυτό τον καιρό ο ναός δεν λειτουργεί διότι γίνονται σημαντικά έργα συντήρησης από το Υπουργείο Πολιτισμού από τα οποία μάλιστα έχουν προκύψει και σπουδαία ευρήματα...
ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ λοιπόν για την ημέρα με την ευχή του χρόνου να έχει ανοίξει και πάλι ο ναός μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου