Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Diakofti.gr:Για την χθεσινή παγκόσμια ημέρα του Ποδηλάτου και τα Κύθηρα

 


3-6-2021 .

Χθές ήταν η Παγκόσμια ημέρα του Ποδήλατου. Θα ήταν παράλειψη να μη γράψουμε δύο λόγια γι`αυτό . Το πιο απλό, οικονομικό, εύκολο στη χρήση και φιλικό προς το Περιβάλλον μεταφορικό μέσο. Αποκτά αυτό ιδιαίτερη σημασία στην εποχή της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης αλλά και της Κλιματικής αλλαγής γιατί μεταξύ των άλλων δίνει ουσιαστική διέξοδο σε πάρα πολλές συνακόλουθες δυσκολίες της καθημερινότητας .

Το ποδήλατο εξακολουθεί να δίνει κίνητρα διεξόδου από μια ασφυκτική και αγχώδη διαβίωση, όπως και να ενδυναμώνει τη φυσική και ψυχική υγεία. Η σωματική άθληση, η υγεία, η ευεξία, η επαφή με το φυσικό περιβάλλον, είναι τα διαχρονικά «ανταποδοτικά οφέλη» που παρέχει το μέσο (ποδήλατο) στον άνθρωπο, κάτοικο ή επισκέπτη. Για αυτό και στην εποχή μας έχει παρουσιάσει αλματώδη αύξηση η ζήτηση ποδηλατικών προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο σε αστικές όσο και σε μη αστικές περιοχές.

Και βέβαια καθόλου τυχαία δεν είναι η συστηματική καταγραφή και εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για μια ασφαλή άσκηση της δραστηριότητας της ποδηλασίας, μέσα από απλούς κανόνες καθώς και η εκφρασμένη βούληση Ιδιωτών -ιδιαίτερα των νέων -Θεσμών και συλλογικοτήτων να ασκήσουν συστηματικά αυτή την επωφελή για όλους δράση.

Αυτό βέβαια άμα συνοδεύεται από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, της αρμόζουσας προς την ποδηλασία ,γεωφυσικής διαμόρφωσης ,όπως είναι η περίπτωση των Κυθήρων ,μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούμε να περιμένουμε από την ένταξη της Ποδήλατου στη καθημερινότητα του νησιού. Η πλεονεκτική αυτή σχέση είναι διατυπωμένη στην σχετική βιβλιογραφία εδώ και δεκαετίες και είναι πλέον μονόδρομος η σοβαρή και συστηματική ενασχόληση όλων των αρμοδίων με το θέμα. Πολύ θετικά οφείλουμε να υποδεχθούμε την σχετική πρωτοβουλία του ΚΙΠΑ για την ποδηλασία στα Κύθηρα και την ενημέρωση του προέδρου του κ. Γ.Κασιμάτη σε συνάντηση με τον Σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων Νήσου Κυθήρων που συμμετέχει ενεργά σε όλες τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δράσεις των Κυθήρων.
Είναι γεγονός πλέον – με την ουσιαστική βοήθεια του Δήμου – η ένταξη και χρηματοδότηση του έργου ‘’Δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών στα Κύθηρα’’ από το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής. Βέβαια μένουν πολλά να γίνουν ακόμη ειδικά για την αναπτυξιακή διάσταση του θέματος και την ‘’έξυπνη’’ διασύνδεση του με άλλες παραμέτρους του Τουριστικού Προϊόντος του νησιού όπως οι περιπατητικές διαδρομές και το canoying . Απαραίτητες ακόμη οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις , τα κίνητρα και οι διευκολύνσεις των ποδηλατών και πολλά άλλα με τα οποία θα ασχοληθούμε μελλοντικά .

Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι οι ταχύτητες έχουν ανέβει αρκετά, έχουν ήδη πιστοποιηθεί ως FRIENDLY BIKE εκατοντάδες ξενοδοχεία και καταλύματα σε όλη την Ελλάδα αλλά ακόμη και Περιφέρειες!!! και Δήμοι!! μεταξύ των οποίων και νησιωτικοί ..Σκιάθος, Λέρος κ.λ.π

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου