Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ Χαράλαμπο Λ. Κασιμάτη


ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ " ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ "

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος χωρίς τον Στρατηγό Χαράλαμπο Λ. Κασιμάτη κι εμείς έστω και ετεροχρονισμένα οφείλουμε να του αφιερώσουμε λίγες σειρές.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο αείμνηστος Χαράλαμπος γεννήθηκε στα Κασιματιάνικα Φρατσίων το έτος 1934. Ήταν γιος του Λαμπρινού Γ. Κασιμάτη (+1967) και της Αγγελικής Λ. Κασιμάτη (+1995) και το τελευταίο στη σειρά παιδί της πολύτεκνής τους οικογένειας. Εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1953 και ονομάστηκε Ανθυπίλαρχος το1956.
Ως κατώτερος αξιωματικός Τεθωρακισμένων υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες εκστρατείας και απεφοίτησε με επιτυχία από όλα τα σχολεία του όπλου του.
Ως Ίλαρχος υπηρέτησε στην Κύπρο από το έτος 1965 - 1968.
Απεφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Πολέμου το1975 και από την Σχολή Εθνικής Αμύνης το 1984.
Προήχθη στον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη το 1978, διετέλεσε Διοικητής Επιλαρχίας και υπηρέτησε σε Επιτελικά γραφεία σχηματισμών ΓΕΣ και ΓΕΕΦ.
Προήχθη στον βαθμό του Συνταγματάρχη το1984 και υπηρέτησε ως Υποδιευθυντής και Διευθυντής του 2ου ΕΓ/ΓΕΣ.
Προήχθη στον βαθμό του Ταξιάρχου το 1986 και υπηρέτησε ως Διευθυντής του 2ου ΕΓ/ΓΕΣ και διοικητής της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.
Προήχθη στον βαθμό του Υποστρατήγου το 1988 και τοποθετήθηκε Διοικητής της XX Τεθωρακισμένης Μεραρχίας.
Αποστρατεύθηκε το 1990 και επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία το1994, τοποθετηθείς κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, Διοικητής 1ης Στρατιάς από 14 Φεβρουαρίου 1994 μέχρι 19 Φεβρουαρίου 1996. Εξεμέτρησε το ζην στις 10 Ιουλίου 2020 μετά από μακρά και επίπονη ασθένεια. Ο μεταστάς κατέλειπε την σύζυγό του Αγγελική Σωτοπούλου-Κασιμάτη τα δύο παιδιά του, την Λιάνα και τον Λαμπρινό και δύο εγγονές την Νάντια και την Αγγελική.
Τον Μπάμπη όμως όπως όλοι τον αποκαλούσαμε δεν τον χαρακτήριζαν μόνον οι περγαμηνές και οι τίτλοι που κοσμούσαν το αξίωμά του αλλά κυρίως εκείνο το απλό, βατό του χαρακτήρος του. Ο αείμνηστος αφού γνώρισε όλες τις γωνιές της χώρας μας από άκρη ως άκρη δεν σταμάτησε να αγαπά και να σκέφτεται το χωριό του. Δεν έβλεπε την ώρα να καταφθάσει στο καφενείο το καλοκαίρι και να απολαύσει τις βεγγέρες με τους χωριανούς του τους οποίους αγαπούσε και εκτιμούσε απεριόριστα. Ευθύς, λιγομίλητος, καθόταν πάντα σε μια καρέκλα, παρακολουθούσε τις συζητήσεις και περιέβαλε όποιον τον πλησίαζε με εκείνο το ζεστό και ειλικρινές χαμόγελο που είχε κυριολεκτικά ποτίσει το πρόσωπό του και την αγνή του ψυχή. Κανείς ποτέ δεν μάθαινε τις επιτυχίες του τις οποίες κρατούσε τόσο καλά για εκείνον, άνευ υπερηφάνειας πάντα, σε τέτοιο βαθμό που το αξίωμά του λειτουργούσε περισσότερο για εκείνον ως παρωνύμιο προκειμένου να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους Κασιμάτιδες, "ο Μπάμπης ο Στρατηγός" που κάθε άλλο παρά στρατηγό θύμιζε. Στην έκθεση πρωτεργάτης, φορούσε τη "στολή εκστρατείας" και για ώρες τα χέρια του πήγαιναν κι ερχόντουσαν στο νοικοκυριό. Έριχνε εκείνον τον λεβέντικο μανδύα καλοσύνης πάνω του και υπάκουα έφερνε εις πέρας τις εντολές του ενός και του άλλου. Τα τελευταία χρόνια στερηθήκαμε την συντροφιά του από την ασθένεια που τον βασάνιζε, στερηθήκαμε τις ιστορίες του και εκείνη την ταπεινή του ματιά. Τον περσινό Ιούλιο το "φυγείν αδύνατον" ήχησε στο ους κάθε χωριανού. Ο Στρατηγός έφυγε αλλά έφυγε θριαμβευτικά γιατί ο ίδιος δεν άφησε σε κανέναν μας περιθώριο για λύπηση! Έφυγε αξιοπρεπώς όπως πορεύθει ανάμεσα μας όλα αυτά τα χρόνια! Έφυγε τίμια όπως ακριβώς ήταν αυτά τα 86 σκαλοπάτια που ανέβηκε στη "παρούσα κλίμακα" που λέγεται ζωή.
Τα Φράτσια λείπουν υπερήφανα για έναν ακόμα γόνο τους με σεβασμό και αγάπη αφιερώνουν αυτές τις ελάχιστες γραμμές ως εμπόδιο λησμονιάς.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Λ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
"ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ Σ.Ξ."
ΕΓΓΝ. ΕΙΣ ΚΑΣΙΜΑΤΙΑΝΙΚΑ ΦΡΑΤΣΙΩΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 1934
ΕΚΟΙΜ. ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΤΗ 10Η ΙΟΥΛΙΟΥ 2020
Ας είναι η μνήμη αυτού του ΑΝΘΡΩΠΟΥ μακάρια και αμάραντος.
Υ.Γ. Ευχαριστούμε θερμά πρώτα τον ίδιο που κάθισε από χρόνια και ξεκαθάρισε το βιογραφικό του σημείωμα το οποίο μεταφερθεί εδώ σχεδόν αυτούσιο. Επίσης την εγγονή του δεσποινίδα Κωνσταντίνα Γρ. Σινέκογλου (Νάντια) που κατόπιν συνεννόησης με την οικογένεια του θείου του Μπάμπη μας παραχώρησαν μετά χαράς το βιογραφικό του και τη φωτογραφία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου