Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Απόφαση μη πραγματοποίησης πολιτιστικών κλπ εκδηλώσεων λόγω της πανδημίας του Covid-19


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
«ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ Κ.Λ.Π. ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ»
Αγαπητοί δημότες, επισκέπτες και φίλοι του Δήμου Μονεμβασίας,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Μονεμβασίας στη συνεδρίασή του την 1η Ιουλίου 2020, έχοντας επίγνωση της κατάστασης που βιώνει η χώρα λόγω της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης και με πλήρη συναίσθηση του μεγέθους της ευθύνης, με την οποία η Δημοτική Αρχή καλείται να τη διαχειριστεί,   αποφάσισε  κατά πλειοψηφία , για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, λόγω της πανδημίας του Covid-19  και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού,  να μην πραγματοποιήσει ή συνδιοργανώσει με άλλον φορέα καμία εκδήλωση (πολιτιστική, αθλητική, συνέδρια, εκθέσεις κ.τ.λ)  για  το διάστημα από 1η Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2020.
Εξαίρεση  θα αποτελέσει η διοργάνωση του 4ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας που διεξάγεται στο υπαίθριο θεατράκι του Λυκείου των Μολάων και η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου μεταφέρεται για το τέλος Αυγούστου και συγκεκριμένα για το διάστημα από 21 έως 27.
Εννοείται ότι στην πορεία και αν υπάρξει οποιαδήποτε υγειονομική επιδείνωση θα επανεκτιμηθεί η απόφασή μας.
Το σκεπτικό για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης στηρίζεται στα ακόλουθα:
α) Σχετικά με την ματαίωση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων εκτιμήθηκε πως το μεγάλο εύρος των δράσεων αυτών, τις οποίες το Νομικό Πρόσωπο στηρίζει  από τη σύστασή του, το Μάρτιο του 2011, σε κάθε γωνιά του Δήμου μας, καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την τήρηση των απαιτούμενων και αναγκαίων μέτρων ασφαλείας. Η διεξαγωγή εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες, γήπεδα κτλ, στους οποίους η προσέλευση του κόσμου είναι μαζική και χωρίς τη δυνατότητα οποιουδήποτε  περιορισμού, κρίθηκε πως δεν είναι εφικτό να ελεγχθεί με τρόπο που να εγγυάται συνθήκες ασφάλειας για τους δημότες και τους επισκέπτες του δήμου μας.  Κατανοούμε πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο «φτωχό» και διαφορετικό απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, όμως διαφυλάττοντας την υγεία όλων μας, όπως έχουμε υποχρέωση, δημιουργούμε την ασφαλή βάση για να επιστρέψουμε δυναμικά στις πολιτιστικές μας δράσεις την επόμενη χρονιά.
β) Σχετικά με την απόφαση υπέρ της διεξαγωγής του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας συνεκτιμήθηκαν μια σειρά από παράγοντες. Αρχικά, ο χώρος διεξαγωγής της διοργάνωσης, το υπαίθριο αμφιθέατρο του Λυκείου Μολάων, επιτρέπει την ελεγχόμενη προσέλευση συγκεκριμένου αριθμού θεατών και την ταξιθέτησή τους  στο χώρο με τις απαιτούμενες από το νόμο αποστάσεις. Επίσης  η οργανωτική επιτυχία των προηγούμενων ετών όσο και η διάθεση όλων, διοργανωτών και εθελοντών να εργαστούν συστηματικά  αποτελούν εγγύηση για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης  με υποδειγματικό τρόπο, ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε επίσης, η φιλοξενία των ομάδων να γίνει σε ξενοδοχεία και όχι στη Μαθητική Εστία.
Επιπλέον,  λάβαμε υπόψη τον πανελλήνιο χαρακτήρα του και ότι μια πιθανή ματαίωση θα ήταν επιζήμια για τον θεσμό του, κυρίως επειδή πρόκειται για ένα  νεοσύστατο φεστιβάλ, που έχει ξεκινήσει δυναμικά και προσπαθεί να καταξιωθεί ως ίσο ανάμεσα σε άλλα ιστορικά και πολύχρονα. Σημειωτέον ότι τα πανελλήνια φεστιβάλ του Διστόμου  της Ορεστιάδας και των  Αθηνών θα διεξαχθούν κανονικά.
    Η Πρόεδρος του Ν.Π.
   Παναγιώτα Αλειφέρη

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟY: Μυρτιδιώτισσα, το καράβι των φοιτητικών μας χρόνων

Η σιλουέτα του είναι χαραγμένη στη μνήμη μας ανεξίτηλα! Ήταν το καράβι της άγονης γραμμής, που μετέφερε τις χαρές μας, τις λύπες μας, τα όνειρά μας. Είναι το καράβι που έφερε μεγάλη αλλαγή στη θαλάσσια συγκοινωνία και δεν σκιάχτηκε τις φουρτούνες του Καβο Μαλιά, γιατί είχε στο τιμόνι του τη Μυρτιδιώτισσα.
Είναι το καράβι που πλεύρισε πρώτο και εγκαινίασε την προβλήτα του Καψαλιού το 1962. Ανήκε στον πλοιοκτήτη Σταύρο Μπιλίνη (ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΑΤΜΟΠΛΟΪΑ) και εξυπηρέτησε τα Κύθηρα από το 1958 μέχρι το 1972. Το ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ και το ΙΟΝΙΟΝ ήταν τα μακροβιότερα καράβια που παρέμειναν στη γραμμή.

Το πρώτο πλευρισμα στο Καψάλι το 1962. (Φωτο Εμμ. Φατσέα)
H φωτο είναι Εμμ. Σοφίου.

«Τους έκλεισε το μαγαζί» στη Μάνη, η Αστυνομία!

 

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα, των βεγγαλικών και των κροτίδων, η οποία περιλαμβάνει ακόμη ένα άτομο10-07-2020 12:45   
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από τέσσερα κιλά κάνναβης, κυνηγετικό όπλο, φωτοβολίδες και χρήματα
ΛΑΚΩΝΙΑ. Συνελήφθησαν, στις 8.7.2020  το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, δύο (2) άτομα, 35χρονος αλλοδαπός και 58χρονος ημεδαπός.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα, των βεγγαλικών και των κροτίδων, η οποία περιλαμβάνει ακόμη έναν (1) 34χρονο ημεδαπό.
Ειδικότερα, στις 8.7.2020 το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, πραγματοποίησαν έρευνα σε οικία του 35χρονου αλλοδαπού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες κάνναβης.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διεξήχθη, προέκυψε ότι ο 35χρονος είχε προμηθευτεί τις ποσότητες κάνναβης από τον 34χρονο, ενώ κατά το παρελθόν έχει προμηθευτεί και από τον 58χρονο, ο οποίος εντοπίσθηκε και συνελήφθη.
Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του 58χρονου, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, από τους ανωτέρω αστυνομικούς, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
 • ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους 4.389,6 γραμμαρίων ,
 • 5 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 1,2 μέτρων,
 • 600 σπόροι κάνναβης,
 • κυνηγετικό όπλο, το οποίο κατείχε παράνομα,
 • 5 φωτοβολίδες,
 • 1 καπνογόνο,
 • 2 κινητά τηλέφωνα,
 • 2 ζυγαριές ακριβείας και
 • το χρηματικό ποσό των 1.360 ευρώ, προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης.
 notospress.gr

Η ΕΕΕ τιμά την Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα με μία ιστορική έκδοση


Με αφορμή την 156η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας προχωρά σε μία ιστορική έκδοση, φόρο τιμής στην 21η Μαϊου 1864.Το υπό έκδοση βιβλίο, με τίτλο "Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα Πολιτικές διαπραγματεύσεις και ευρωπαϊκή επιτήρηση", το οποίο υπογράφει η ιστορικός Χρύσα Τζαγκαρουλάκη, επιχειρεί να ρίξει φως στα γεγονότα που συνδέονται με την τελική συνθήκη της Ένωσης, της 17/29 Μαρτίου 1864.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2020  από την Ιόνιο Βιβλιοθήκη της ΕΕΕ, αρχικά στην Αθήνα και μετέπειτα σε κεντρικές περιοχές της Ελλάδας, αρχής γενομένης από τα Επτάνησα.
Καθώς οι έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας δεν επέτρεψαν η παρουσίαση να πραγματοποιηθεί σήμερα, ανήμερα της Επετείου, προχωρούμε σε προδημοσίευση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
"«Ένωσις εψηφίσθη παμψηφεί άνευ επιφυλάξεως. Απάντησις εγένετο υπό του Κοινοβουλίου εις τον Αρμοστήν. Δοξολογία επίσημος υπό του Μητροπολίτου. Άπειρος ενθουσιασμός.» Με τις παραπάνω φράσεις ανακοινώθηκε στη Β΄ Εθνική Συνέλευση, στην Αθήνα, η απόφαση της ΙΓ΄ Ιονίου Βουλής για ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, που επισφραγίστηκε με το Ψήφισμα της 23 Σεπτεμβρίου/5 Οκτωβρίου 1863. Στη σημαντική αυτή στιγμή για το εθνικό ενωτικό κίνημα στα Επτάνησα, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι κλήθηκαν να επικυρώσουν μία ειλημμένη έξωθεν απόφαση, αγνοώντας παντελώς τους όρους υλοποίησης της Ένωσης. Η οριστική απόφαση για την άρση του καθεστώτος της βρετανικής προστασίας και την παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα είχε ληφθεί έναν χρόνο πριν, συγχρονισμένη με την έξωση του Όθωνα και το ζήτημα της διαδοχής στον ελληνικό θρόνο. Αν την προηγούμενη δεκαετία η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από τα νησιά θα σήμαινε, ίσως, πολιτική ήττα της αποικιοκράτιδος και, σίγουρα, ένα κακό προηγούμενο για τις λοιπές κτήσεις της, η νέα συγκυρία στο ελληνικό βασίλειο επέτρεψε την πλέον επωφελή διαχείριση του επτανησιακού ζητήματος, κυρίως, για τη βρετανική διπλωματία αλλά και για τις υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις που είχαν συμμετάσχει στη διαμόρφωση του καθεστώτος της προστασίας το 1815. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μέχρι και την επίσημη παράδοση των νησιών στον απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης, στις 21 Μαΐου/2 Ιουνίου 1864, σειρά διαπραγματευτικών διαδικασιών και διπλωματικών πράξεων αναδεικνύουν το σκεπτικό και τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων μερών στην υπάρχουσα συγκυρία, ερμηνεύοντας, έτσι, τους όρους με τους οποίους πραγματοποιήθηκε η Ένωση.
Εντός αυτού του πλαισίου, και με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το υπό έκδοση βιβλίο, με άξονα τα άρθρα της τελικής συνθήκης Ένωσης, της 17/29 Μαρτίου 1864, επιχειρεί να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει τα ποικίλα ζητήματα που συνδέονταν με τη διάδοχη κατάσταση, τόσο για τους ιόνιους πολίτες όσο και για το ελληνικό κράτος, υπό τη στενή επιτήρηση της ευρωπαϊκής διπλωματίας."

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
https://www.enosieptanision.gr/el/ta-nea-mas/65-deltia-tipou/585-i-eee-tima-tin-epeteio-tis-enosis-ton-eptanison-me-tin-ellada-me-mia-istoriki-ekdosi

Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

ΚΡΗΤΗ:Αστυνομική επιχείρηση στον Μυλοπόταμο - Τέσσερις νέες χασισοφυτείες (φωτο)

Ολοκληρώθηκε σήμερα συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε ορεινές περιοχές του Δήμου Μυλοποτάμου, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν τέσσερις φυτείες δενδρυλλίων κάνναβης αποτελούμενες συνολικά από εκατόν τριάντα εννέα (139) δενδρύλλια κάνναβης.
νέες χασισοφυτείες στον Μυλοπόταμο
νέες χασισοφυτείες στον Μυλοπόταμο
Στην επιχείρηση, συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου και του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών Ρεθύμνου.
νέες χασισοφυτείες στον Μυλοπόταμο
νέες χασισοφυτείες στον Μυλοπόταμο
Κατά την διάρκεια της εξερεύνησης, εντοπίστηκαν σε τέσσερις διαφορετικές δασώδης και ορεινές περιοχές του παραπάνω Δήμου, φυτείες κάνναβης, όπου καλλιεργούντο επιμελώς σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους συνολικά (139) δενδρύλλια κάνναβης στο στάδιο της ανάπτυξης ύψους έως δύο (2) μέτρων, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.
Οι καλλιεργητές αναζητούνται
Οι καλλιεργητές αναζητούνται
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης.

 .ekriti.gr

Στ. Αραχωβίτης: «Έκτακτη Ενίσχυση στην Κτηνοτροφία: Για την Κυβέρνηση φαίνεται ότι τα κανάλια έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τους Κτηνοτρόφους»


Σήμερα για μια ακόμη φορά 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε ερώτηση για την πολυακουσμένη αλλά άφαντη έκτακτη ενίσχυση της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας για την αντιμετώπιση  της πανδημίας του Covid-19 και του lockdown στην οικονομία.
Χορτάσαμε από τις πολυσέλιδες απαντήσεις που λάβαμε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στις προηγηθείσες Ερωτήσεις μας χωρίς καμία ουσία για το θέμα της έκτακτης στήριξης της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας.
Χόρτασαν και οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι από υποσχέσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τσέπες παραμένουν για πέμπτο μήνα μετά τη πανδημία άδειες.
Γνωρίζοντας πια καλά τον τρόπο που μοιράζει τα χρήματα του ελληνικού λαού η Κυβέρνηση της ΝΔ, αναρωτιόμαστε. Περίσεψε άραγε καθόλου πίτα στο ΥπΑΑΤ;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Αθήνα, 9 Ιουλίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ.
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας για την αντιμετώπιση   της πανδημίας του Covid-19 και του lockdown στην οικονομία»
Κλείνουν τρείς μήνες από το Πάσχα, και τέσσερις από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊου στη χώρα μας, αλλά οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει  ακόμη την απαραίτητη, για το ξεπέρασμα των επιπτώσεων της πανδημίας, στήριξη.
Ενώ λοιπόν έχει διατυπωθεί η ανάγκη της εμπροσθοβαρούς έκτακτης στήριξης και τα εκτιμούμενα ποσά που απαιτούνται για τη στήριξη αυτών των τομέων προσδιορίζονται περί τα 90 εκ. ευρώ, με τα 80 εκ. ευρώ από αυτά να χρειάζονται για τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, η παρατηρούμενη έως σήμερα απουσία οποιαδήποτε στήριξής τους επιτείνει καθημερινά  τον  κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών και των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, αλλά και των  νοικοκυριών της υπαίθρου.
Επιπροσθέτως, πολύ πρόσφατα, δημοσιεύτηκαν νέα  στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για την περίοδο 2015-2019 σύμφωνα με τα οποία σχεδόν το 100% του ελλείμματος των 6 δισ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών τροφίμων και ζώντων ζώων της χώρας μας οφείλεται στο κρέας, τα αυγά, το γάλα, τα τυριά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Με τα στοιχεία αυτά αναδεικνύεται η ισχυρή εξάρτηση της χώρας από την εισαγωγή αυτών των προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας για τον πληθυσμό.
Επειδή από τις μέχρι σήμερα απαντήσεις που λάβαμε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στις προηγηθείσες Ερωτήσεις μας δεν απαντάται το συγκεκριμένο θέμα της έκτακτης στήριξης της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας
Επειδή η κτηνοτροφία και πτηνοτροφία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παραγωγής εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα για τη διατροφή μας αλλά δεν έχουν λάβει οποιασδήποτε  στήριξη μέχρι σήμερα,
Επειδή το πλήγμα στον κλάδο από την πανδημία συνοδεύτηκε και από τις άστοχες δηλώσεις Υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων που ενέτειναν τις δυσμενείς επιπτώσεις,
Επειδή η απουσία εμπροσθοβαρούς έκτακτης στήριξης αλλά και η  συνεχιζόμενη απουσία οποιασδήποτε  μορφής στήριξης της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας βαθαίνει εγκληματικά τον  κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών και των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αλλά και των  νοικοκυριών της υπαίθρου,
Επειδή σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η παρατηρούμενη  ισχυρή εξάρτηση της χώρας την καθιστά και ευάλωτη σε περιόδους όπως η πρόσφατη υγειονομική κρίση για την  κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού σε κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, 
Επειδή, ταυτόχρονα δεν σταματούν οι προειδοποιήσεις από όλους τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς για τους  κινδύνους «διατροφικής έλλειψης» στην παγκόσμια αγορά  λόγω της πανδημίας του Covid-19 και του lockdown στην οικονομία,
Επειδή εντέλει η συνεχιζόμενη απουσία οποιασδήποτε  μορφής στήριξης της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας εγκυμονεί κινδύνους για την περιφερειακή συνοχή, παραγωγή και απασχόληση,
Ερωτάται ο κος Υπουργός
 • Σε ποιές ενέργειες έχει προβεί ώστε να λάβει έκτακτη στήριξη η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία;
 • Ποια είναι αναλυτικά τα αποτελέσματα εκάστης εκ των ενεργειών του για την έκτακτη στήριξη του εισοδήματός τους;
 • Πότε προσδιορίζεται ότι θα υπάρξει απτό αποτέλεσμα στο εισόδημα των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων από κάποια έκτακτη ενίσχυση;
 • Προσδιορίζεται, και αν ναι ποιού ύψους, θα είναι η όποια έκτακτη ενίσχυση, συγκρινόμενη με τις προσδιορισθείσες ανάγκες;
 • Έχετε μεριμνήσει, και με ποιά κριτήρια διασφαλίζεται, ώστε να μην υπάρχουν αποκλεισμοί και να λάβουν την ενίσχυση όλοι όσοι έχασαν εισόδημα από την πανδημία αλλά και τις άστοχες δηλώσεις Υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αραχωβίτης Σταύρος
Αλεξιάδης Τρύφων
Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κων/νος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κων/νος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μουζάλας Ιωάννης
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος
Χαρίτσης Αλέξανδρος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ψυχογιός Γεώργιος

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Καθυστερήσεις στην αποκομιδή απορριμμάτων


Λόγω προβλημάτων που προέκυψαν στην διαδικασία της πρόσληψης οδηγών απορριμματοφόρων με σύμβαση ορισμένου χρόνου, θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην αποκομιδή των απορριμμάτων σε κάποιες περιοχές των Κυθήρων για χρονικό διάστημα μίας περίπου εβδομάδας.
Παρακαλούμε για την κατανόησή σας

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Γεώργιος Κομηνός

ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ | Δελτίο Τύπου για έκτακτα δρομολόγια


Ανακοίνωση για πρόσληψη καθαρίστριας από την Κ.Ε.Π.ΠΕ.Δ.Μ.


Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ  Κ.Ε.Π.ΠΕ.Δ.Μ. ύστερα από την υπ’ αριθ 13/2020 απόφαση του Δ.Σ  η οποία εγκρίθηκε με την αριθμ  102282/2-7-2020 απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδος και Ιουνίου  , για την   κατ΄  εξαίρεση πρόσληψη συνολικά  Ενός [1] ατόμων μιας καθαρίστριας   ΥΕ, ανακοινώνει ότι θα προσλάβει προσωπικό  με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικού αριθμού Ενός (1) ατόμου , προς κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης του προγράμματος και ειδικότερα της λειτουργίας  τόσο του Σπηλαίου Καστανέας όσο  και του  Ναυτικού Μουσείου στη Νεάπολη στον τομέα καθαριότητας  την καλοκαιρινή περίοδο  για τις εξής κατά αριθμό ατόμων, ειδικότητες, με τα αντίστοιχα ειδικά τυπικά προσόντα χρονική περίοδο:
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΥΕ καθαρίστρια 1 Απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου Δύο (2)  μήνες Από την  πρόσληψη

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 21 έως  65 ετών

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτησή τους πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικώς τα εξής δικαιολογητικά:
 1. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας
 2. απολυτηρίου δημοτικού σχολείου
 3. Υπεύθυνη δήλωση του Ν 1599/1986 στην οποία να δηλώνουν αν το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο που συμπληρώνεται κατά την τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έχουν απασχοληθεί σε δημόσια υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο του άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994 με την ιδιότητα του εποχιακού υπαλλήλου ή για κάλυψη περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών, ή όχι. Σε περίπτωση που έχουν απασχοληθεί να δηλώνουν την υπηρεσία στην οποία απασχολήθηκαν και την ακριβή χρονική διάρκεια της απασχόλησης (έναρξη και λήξη).
 4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης (Δ/νση Νεάπολη Λακωνίας, τηλ: 27343-60115) και αρμόδιος για την παραλαβή είναι ο υπάλληλος κ. Κωστάκος  κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Οι  ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν την αίτησή τους και τα δικαιολογητικά μέσα σε προθεσμία πέντε  (5) ημερών από την επομένη της ανάρτησής της στο χώρο ανακοινώσεων της επιχείρησης.

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ!

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ!
Το απόγευμα της Τετάρτης 8 Ιουλίου 2020, στο ιστορικό κτήριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο, υπεγράφη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τους αρμοδίους Έλληνες Υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα (Υπ. Οικονομικών) και Χρίστο Δήμα (Υφυπ. Ανάπτυξης) η σύμβαση χρηματοδότησης για την ίδρυση της εθνικής ερευνητικής δομής «Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής ΠΑΓΓΑΙΑ – PANGEA» στο νησί των Αντικυθήρων και σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί το «ΠΑΓΓΑΙΑ» με 22,6 εκατομμύρια Ευρώ.
Στη σεμνή τελετή, ο Δήμος μας εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή Δημάρχου κ. Χαράλαμπο Σούγιαννη, ο οποίος προσκάλεσε τους αρμοδίους Υπουργούς και τα στελέχη της ΕΤΕ να επισκεφθούν τα Αντικύθηρα.
Πρόκειται για ένα οραματικό σχέδιο που ξεκίνησε να καταρτίζεται πριν 3 περίπου χρόνια και υποστηρίχθηκε από το Δήμο μας και την τοπική κοινωνία από την πρώτη στιγμή. Προβλέπεται η κατασκευή επιστημονικών υποδομών και εγκαταστάσεων που θα μελετούν και θα αναλύουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής σε όλες του τις εκφάνσεις αλλά και τις γεωεπιστήμες συνολικά. Το μόνιμο προσωπικό που θα υπάρχει στο «ΠΑΓΓΑΙΑ» θα αλλάξει ριζικά την σημερινή φθίνουσα πληθυσμιακή εικόνα του μικρού νησιού.
Το ΕΑΑ θα αποκτήσει μόνιμη βάση και στο νησί των Κυθήρων, συνεργαζόμενο στενά με το Δήμο μας.
Είμαι ευτυχής και συγκινημένος που το εθνικής σημασίας αυτό εγχείρημα λαμβάνει χώρα στο νησί μου και επί δημαρχίας μου. Κυρίως γιατί θεωρώ ότι το Ελληνικό Κράτος «χρωστάει» στα νησιά όπως τα Αντικύθηρα και κυρίως στους ακρίτες κατοίκους τους.
Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ δημόσια τον Πρόεδρο του ΕΑΑ, Καθηγητή κ. Μανώλη Πλειώνη και τον ερευνητή του ΕΑΑ Βασίλη Αμοιρίδη για την τεράστια προσωπική τους συμβολή σε αυτήν την επιτυχία, όπως και όλο το προσωπικό και τους ερευνητές του ΕΑΑ.
Καλή αρχή!

Χαρδαλιάς: Στους δημάρχους η ευθύνη για τα πανηγύριαΜήνυμα προς τους δημάρχους, ενόψει του φετινού καλοκαιριού και των εκδηλώσεων σε κάθε περιοχή λόγω εορτών, έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται λόγω κορωνοϊού, που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικτυακής εκδήλωσης για τις επιπτώσεις του Covid-19, που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.
Αναφερόμενος στα διοικητικά της κάθε περιοχής σχετικά με το θέμα της επιδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε:
«Πρέπει η αυτοδιοίκηση και ειδικά οι δήμαρχοι να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι σε όλο αυτό. Ένα πανηγύρι γίνεται γιατί ένας δήμαρχος παραχωρεί έναν χώρο. Άρα εκ των πραγμάτων ο δήμαρχος που παραχωρεί τον χώρο προφανώς έχει την ευθύνη να ελέγξει ότι τηρούνται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που οι επιδημιολόγοι μας έχουν καταθέσει. Άρα, με την περισσή ευθύνη που όλον αυτόν τον καιρό πορευθήκαμε, μην περιμένουμε οριζόντιες νόρμες, ότι απαγορεύονται όλα τα πανηγύρια. Ο καθένας θα σταθμίσει τα δεδομένα της περιοχής του, το είδος των εκδηλώσεων που πρέπει και αν πρέπει να γίνουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγύρια, ούτε για συναθροίσεις, ούτε για το παραμικρό. Είναι ώρα ευθύνης γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει».
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μέτρων σε περίπτωση επιδημιολογικού φορτίου που διαπιστώνεται και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί πάλι ένα οριζόντιο lockdown στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:
«Υπάρχουν πρωτόκολλα διαδικασιών. Δεν υπάρχουν οριζόντιες αντιμετωπίσεις. Ανάλογα με το σενάριο ενεργοποιούνται και ορισμένα πρωτόκολλα. Δεν υπάρχει αυτό που ακούω πολύ συχνά, στα πόσα κρούσματα πάμε στο lockdown. Πολύ καλά γνωρίζουν και οι επιδημιολόγοι μας ότι μπορεί να έχουμε 60 κρούσματα, πχ., σε μια περιοχή, τα οποία όμως να είναι σε ελεγχόμενο κύκλο και να μπορούμε να τα στεγανοποιήσουμε, ενώ μπορεί να έχουμε πέντε κρούσμα διάσπαρτα σε μια κοινότητα, που οι ιχνηλατήσεις να δείχνουν ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής, οπότε θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, τοπικά. Δεν υπάρχει μοτίβο πάνω σε αυτό και η συζήτηση σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, ποσοτικά, είναι και αβάσιμη και πέρα από κάθε επιχειρησιακή προσέγγιση».
 zougla.gr

Κρητικοί δήλωναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ χωράφια στα Κύθηρα, εν αγνοία των ιδιοκτητών τους!

 

Ο Οργανισμός, σύμφωνα με τον πρόεδρο Γρ. Βάρρα, έχει ήδη αναθέσει στη νομική του υπηρεσία τη διερεύνηση της υπόθεσης

Τα διάφορα «τερτίπια» με τις κοινοτικές επιδοτήσεις καλά κρατούν. Δεκάδες αγρότες στα Κύθηρα διαπίστωσαν ότι είχαν νοικιάσει «εν αγνοία τους» αγροτικά ακίνητα δικής τους ιδιοκτησίας σε κτηνοτρόφους από το Ηράκλειο Κρήτης. Στόχος των τελευταίων, όπως όλα δείχνουν, να εισπράξουν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για ανύπαρκτες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυθηραικά», δεν είναι η πρώτη φορά που τα Κύθηρα «χρησιμοποιούνται» με αυτό τον τρόπο.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κυθηραϊκά και υπογράφει ο Ε.Π.Καλλίγερος αναφέρεται: 
Δεκάδες αγρότες στα Κύθηρα βρήκαν τις περιουσίες τους να έχουν δηλωθεί από χρυσοδάκτυλους στην Κρήτη. Τι λέει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρ. Βάρρας.

Οι απάτες με τις κοινοτικές επιδοτήσεις δεν έχουν τέλος και φαίνεται ότι όλοι οι απατεώνες επέλεξαν τα Κύθηρα ως πεδίο δράσης. Τον περασμένο Δεκέμβριο αναδημοσιεύσαμε στοιχεία του ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα», σύμφωνα με το οποίο κτηνοτρόφοι από την Αιτωλοακαρνανία είχαν στήσει μεγάλη κομπίνα για να εισπράξουν επιδοτήσεις για (δήθεν) χρήση βοσκοτόπων στα Κύθηρα 15.000στρ., τα οποία (υποτίθεται) ανήκαν σε Μονή του Αιγίου, οι υπογραφές του Ηγουμένου της οποίας είχαν πλαστογραφηθεί, ενώ στην απάτη είχαν συνεργασθεί και συνεταιρισμοί της περιοχής με βεβαίωση γνησιότητος υπογραφών. Εμείς τότε είχαμε υποθέσει ότι όλη η κομπίνα στήθηκε εκτός Κυθήρων και δεν φαινόταν ανάμειξη ανθρώπων από τα Κύθηρα. Τώρα η όλη υπόθεση έχει ανατεθεί σε εισαγγελέα και αναμένεται η άσκηση διώξεων, καθώς ο αρμόδιος οργανισμός καταβολής των επιδοτήσεων ΟΚΕΠΕΠΕ υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά. Είναι γνωστό ότι και στο νησί έχουν αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά δηλώσεων ξένων ιδιοκτησιών κυρίως βοσκοτόπων, αλλά εντοπίστηκαν γρήγορα, δικαιολογήθηκαν ως «λάθη» και δεν είναι γνωστό αν δόθηκε συνέχεια.
Το μήνα που πέρασε είχαμε νέο «κρούσμα». 
Ύστερα από ενημέρωση των τοπικών συνεταιρισμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαπιστώθηκε ότι μερικές δεκάδες Κυθήριοι είχαν ενοικιάσει, εν αγνοία τους φυσικά, αγροτικά ακίνητα ιδιοκτησίας τους σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές(!) από το …Ηράκλειο Κρήτης, οι οποίοι και θα εισέπρατταν ασφαλώς τις επιδοτήσεις για ανύπαρκτες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η μέθοδος εδώ ήταν διαφορετική και φαίνεται να εκμεταλλευόταν το σύστημα δηλώσεων. Συγκεκριμένα, για να δηλώσει κάποιος μία έκταση ως βοσκότοπο ή άλλη επιδοτούμενη περίπτωση, «ανιχνεύει» το στόχο του φροντίζοντας να επισημάνει εκτάσεις που δεν δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες τους (στα Κύθηρα τέτοιες είναι χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά και βοσκοτόπων) και τον δεσμεύει. Στη συνέχεια παρακολουθεί αν αργότερα την επισημάνει κάποιος άλλος (συνήθως ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή άλλος διεκδικητής-απατεώνας) και στην περίπτωση που δεν εμφανισθεί επισημοποιεί τη δέσμευση λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία. Φυσικά, ένας κάτοικος της Κρήτης ή του Αγρινίου π.χ. δεν το κάνει αυτό για εκτάσεις της περιοχής του που είναι περιζήτητες και όλοι τις διεκδικούν, αλλά για απομακρυσμένες περιοχές με ελάχιστο ενδιαφέρον, όπως εν προκειμένω τα Κύθηρα. Φυσικά στη συνέχεια θα κληθεί να καταθέσει συμφωνητικά ενοικίασης, τα οποία απαιτούν βεβαιώσεις υπογραφών και άλλες διαδικασίες.
Η περίπτωση τώρα στα Κύθηρα εντοπίστηκε από ιδιοκτήτες που έκαναν ανίχνευση για να δηλώσουν καλλιέργειες κλπ ή έγιναν αποδέκτες της προσπάθειας σφετερισμού επιδοτήσεων έπειτα από ειδοποίηση των συνεταιρισμών και είδαν ότι κάποιοι πήγαιναν να βάλουν χέρι στις περιουσίες τους. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες έχουν εντοπισθεί περιπτώσεις αξιόλογων κτημάτων και ελαιοφύτων στις περιοχές, Μανιτοχώρι, Χώρα, Λειβάδι, Στραπόδι κλπ και η έρευνα συνεχίζεται, ενώ οι «χρυσοχέρηδες» αυτή τη φορά ήταν από το Ηράκλειο Κρήτης. Ποίες άλλες περιπτώσεις δεν έχουν εντοπισθεί είναι άγνωστον, ενώ οι ιδιοκτήτες είναι αναγκασμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Τα «Κυθηραϊκά» επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αν. Καθηγητή ΤΕΙ κ. Γρ. Βάρρα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως αρμόδιος κρατικός οργανισμός για την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων, έχει ήδη αναθέσει στη νομική του υπηρεσία τη διερεύνηση της συγκεκριμένης απάτης.
 gargalianoionline.gr

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΘΑΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ.Ποιος πυροβολεί ένα ζώο στην κοιλιά,Ποια είναι η νομοθεσία για τα αγριοκάτσικα;


Πέθανε σήμερα. ..
Υπέφερε σίγουρα μερικές μέρες στα κατσάβραχα στο Μελιδονι.
Τουλαχιστον εδώ είχε νερό, παυσίπονα, και δροσιά, και ξεφορτώθηκε από τις ψείρες,τα τσιμπούρια, τα σκουλίκια. 
Ποιος πυροβολεί ένα ζώο στην κοιλιά χωρίς να ξέρει ότι θα το πιάσει; Ποια είναι η νομοθεσία για τα αγριοκάτσικα;
The kid died today after at least some days of suffering. At least in the clinic he was cool, full of painkillers and deparasitised....

Katherine Stathatos  Κτηνιατρικα Κυθηρων
ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΤΡΙΤΗ 07/07/20
 

Ευχαριστούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κυθηρα που βοήθησε να σωθεί το μικρό αγριοκάτσικο σφηνωμένο κάτω από την καντίνα στο Μελιδονη.

We thank the island Firebrigade for helping rescue this little wild goat stuck under a truck in Melidoni.


Katherine Stathatos

ΑΡΘΡΟ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: «Καληνύχτα Κεμάλ»Καληνύχτα Κεμάλ!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την τελευταία 20ετία πρωταγωνιστεί στην Τουρκία, αρχικά ως Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, στην συνέχεια ως Πρωθυπουργός και από το 2014 ως Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Αφού κατάφερε να αυξήσει τις εξουσίες του και να αντέξει στο στρατιωτικό πραξικόπημα, ονειρεύεται «τα σύνορα της καρδιάς του». Ποθεί να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως άλλος Μωάμεθ Πορθητής, ανακηρύσσοντας τον εαυτό του Σουλτάνο και αρχηγό των απανταχού μουσουλμάνων. Το Λευκό Παλάτι του των 300.000 τ.μ. και των 1000 δωματίων είναι έτοιμο για να στεγάσει την «Νέα Υψηλή Πύλη» .
Όνειρο απατηλό; Ίσως ναι, ίσως και όχι… Παρά τον εκσυγχρονισμό της, η Τουρκία ποτέ δεν απαρνήθηκε το αυτοκρατορικό της παρελθόν. Τα μνημεία και παλάτια των Σουλτάνων συντηρήθηκαν και αξιοποιήθηκαν και οι τίτλοι ευγενείας, στην τουρκική κοινωνία, άτυπα, παραμένουν και σήμερα ισχυροί.
Το φάντασμα του Ατατούρκ, η προτομή του οποίου υποδέχεται τους επισκέπτες σε κάθε δημόσιο κτίριο, παραμένει και το μοναδικό εμπόδιο απέναντι στις φιλοδοξίες του Προέδρου Ερντογάν. Η λατρεία στο πρόσωπο του ηγέτη, που αναμόρφωσε και εκσυγχρόνισε την Τουρκία, την έβαλε σε δυτική τροχιά και την μετέτρεψε σε κοσμικό κράτος, πλήρως απελευθερωμένο από τη θρησκεία, απαγόρευσε την πολυγαμία, τον φερετζέ και το φέσι, θέσπισε την ισότητα των δύο φύλων και πολλά άλλα σημαντικά, είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή και στη συνείδηση του τουρκικού λαού. Πώς να συναγωνιστεί μια τέτοια προσωπικότητα ο πάλαι ποτέ φτωχός κουλουρτζής;
Προσπαθεί, λοιπόν, να αποδομήσει τον θρύλο του «Πατέρα των Τούρκων» συσχετίζοντας εκ νέου το Ισλάμ με την κοσμική εξουσία και στρέφοντας την κοινή γνώμη προς μια θεοκρατική αντίληψη. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η εκπεφρασμένη εδώ και χρόνια πρόθεση ανατροπής της ιστορικής απόφασης του 1934, με την οποία ο Ατατούρκ μετέτρεψε την εμβληματική Αγιά Σοφιά, το σύμβολο των απανταχού Χριστιανών, από τέμενος σε μουσείο. Την περασμένη Πέμπτη 2 Ιουλίου, με μία συνεδρίαση που διήρκεσε μόλις 17 λεπτά, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, εκδίκασε προσφυγή του «Συνδέσμου Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον», αποφαινόμενο, ως προς το εάν η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί ξανά σε τζαμί, ότι αρκεί προς τούτο να εκδοθεί προεδρικό Διάταγμα. Με τον τρόπο αυτό το Τουρκικό Δικαστήριο ανάβει το πράσινο φως στον Πρόεδρο Ερντογάν ώστε να συνεχίσει τη ρητορική του επικίνδυνου νεοοθωμανισμού που προωθεί.
Μέχρι σήμερα, η αναθεωρητική στάση, οι απροκάλυπτες επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, δημιουργούσαν εντάσεις διμερείς αλλά και ενίοτε με τις μεγάλες δυνάμεις. Η Αγιά Σοφιά, όμως … είναι μια υπόθεση τελείως διαφορετική!
Αν για τους μουσουλμάνους το κέντρο του κόσμου είναι η Μέκκα, για τους Χριστιανούς απανταχού της γης είναι η Αγιά Σοφιά. Με τη μορφή που έχει σήμερα άντεξε στο χρόνο και στους κατακτητές και στέκει στην ίδια θέση από το 537, ακατάλυτο και πανανθρώπινο σύμβολο πίστης, ελπίδας και μεγαλείου και από το 1985 χαρακτηρισμένη από την UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Τέτοια σύμβολα δεν μπορούν να είναι αντικείμενα συναλλαγής ούτε μέσα εκβιασμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και οι Οθωμανοί αν και την μετέτρεψαν σε τέμενος διατήρησαν την ονομασία της : Ayasofya. Αν, λοιπόν, ο Τούρκος Πρόεδρος θελήσει
να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της για να έχει ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί για τα παζάρια του, καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί . Δεν θα βρει μπροστά του μόνο την Ελλάδα, που θα αντιδράσει σθεναρά αλλά και ολόκληρο τον πολιτισμένο, Χριστιανικό και μη, κόσμο.
Και αν ο επίδοξος Σουλτάνος ονειρεύεται να ξεπεράσει τον Κεμάλ ή να μοιάσει του Πορθητή, ας μελετήσει λίγο τις προσωπικότητες των δύο αυτών ανδρών. Εκείνους, η Ιστορία τους έχει κρίνει και μπορεί να στάθηκαν μοιραίοι για τον Ελληνισμό αλλά, σίγουρα απεδείχθησαν μεγάλοι ηγέτες για τον λαό τους. Ενώ η ιστορία για τον Πρόεδρο Ερντογάν γράφεται ακόμη και το μόνο που έχει καταφέρει, ήδη, είναι στις μηχανές αναζήτησης, δίπλα στο όνομά του να εμφανίζονται οι προσδιορισμοί «Δικτάτορας» και «Αντίχριστος»!
Ne ekersen, onu biçersin λένε στην Τουρκία, δηλαδή ό,τι σπείρεις θα θερίσεις, όπως άλλωστε λέμε κι εμείς στην Ελλάδα.
Και όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες !

Νίκος Μανωλάκος
Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Δκτης ΑΣΔΕΝ,
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ

Μπλοκάρουν τα πανηγύρια οι επιστήμονες για να μην «χορέψει» ο κορονοϊός!

¨Για τους λοιμωξιολόγους, εικόνες σαν κι αυτές που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ισοδυναμούν με «βόμβα» διασποράς του κορονοϊού¨


Χαμός σε Αρκαδία, Αυλώνα, Βοιωτία

ΕΛΛΑΔΑ. Ακόμα και θέμα απαγόρευσης βάζουν οι επιστήμονες για τα πανηγύρια μετά τις εικόνες συνωστισμού, που παρατηρήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε Αλιαρτο και Γουδή. Το ίδιο υποστηρίζουν και βουλευτές που τονίζουν πως πρέπει να παρθούν μέτρα, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι εντοπίστηκαν να γλεντούν σε αυτά.
Εκατοντάδες ήταν τα άτομα που συνωστίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα πανηγύρια, τα οποία διεξήχθησαν χωρίς αποστάσεις και προφυλάξεις, χωρίς, δηλαδή, να τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Εικόνες μεγάλου συνωστισμού παρατηρήθηκαν στο Γκορτσούλι Αρκαδίας, στον Αυλώνα και στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Στο τελευταίο πανηγύρι καλεσμένος ήταν και ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κουτσούμπας. «Σε ένα πανηγύρι, θεωρώ, ότι δεν μπορείς να ελέγξεις. Σηκώθηκε η νεολαία πάνω και χόρευαν 20 - 30 άτομα ή και περισσότερα. Πληροφορήθηκα ότι πέρασε ο ΕΟΔΥ για δεύτερη φορά και επέβαλε κάποια ποινή», υποστήριξε ο Ανδρέας Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, έλεγχος από τον ΕΟΔΥ δεν έγινε, επιβλήθηκε, όμως, πρόστιμο 1.500 ευρώ από κλιμάκιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. «Δεν είμαστε λυρική σκηνή. Αυτό που είπε ο κ. Πέτσας, ότι τα πανηγύρια μας θα γίνουν κανονικά, δυστυχώς δεν λειτουργεί», υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου.
Όσον αφορά το πανηγύρι στου Γουδή, που πραγματοποιήθηκε στο «Άλσος Ελληνικού Στρατού», οι αποστάσεις δεν τηρήθηκαν ούτε στο ελάχιστο, παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών. «Εμείς όσο μπορούσαμε - και από τα μικρόφωνα - λέγαμε στον κόσμο “καλύτερα μακριά και αγαπημένοι παρά κοντά”», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του «Πολιτιστικού Συνδέσμου Παλιών Ζωγραφιωτών», Δημήτρης Μπιτσίκας.

Για τους λοιμωξιολόγους, εικόνες σαν κι αυτές που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ισοδυναμούν με «βόμβα» διασποράς του κορονοϊού.  Γι’ αυτό το λόγο αρκετοί ζητούν να καταργηθούν τα πανηγύρια, κάτι που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξετάζεται.

Βατόπουλος: Πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης στα πανηγύρια
Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι και πανηγύρια εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Τόνισε πως ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, συνεπώς αρκετός κόσμος μπερδεμένος αυξάνει τον κίνδυνο υπερμετάδοσης. Έστω αν υπάρχει ένα κρούσμα μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες κρούσματα. «Τα έχουμε ξαναπεί. Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων πως συγκεντρώσεις όπως στον Αλίαρτο και στο Γουδή μπορεί να αποτελέσουν βόμβα μετάδοσης του ιού. Μάλιστα, σχολίασε πως ίσως πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης στα πανηγύρια.
 notospress.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Η λίστα με τα 20εκ. επιβεβαιώνει όλες τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ: Η λίστα με τα 20εκ. επιβεβαιώνει όλες τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ
[Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου - https://bit.ly/38K931f]
Η λίστα με τα 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνει όλες τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση μοίρασε δημόσιο χρήμα χωρίς κανένα κριτήριο, με μοναδικό στόχο την εξασφάλιση μονοφωνίας στα μίντια, τη χρηματοδότηση σύσσωμου του φιλοκυβερνητικού Τύπου και το βόλεμα «ημετέρων» με Μέσα μηδαμινής επισκεψιμότητας.
Έφτασαν να δώσουν χρήματα μέχρι και στον συμπέθερο του κ. Μητσοτάκη.
Το σκάνδαλο αυτό δεν έχει την υπογραφή του κ. Πέτσα, αλλά αυτή του κ. Μητσοτάκη.
Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποπέμψει σήμερα κιόλας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που απλά ανέλαβε να κάνει τη βρώμικη δουλειά με τη λίστα, για να μπορέσει να κάνει επιτέλους ανασχηματισμό.
Και, φυσικά, οφείλει να δημοσιοποιήσει:
• Τις αρχικές εντολές καταχώρησης διαφημίσεων που είχε στείλει η Initiative και τις αρχικές τιμολογήσεις. Εάν δεν το κάνει, ομολογεί πως έχει γίνει «μαγείρεμα» της λίστας για να καλυφθούν οι ευθύνες των υπουργών που έβαλαν τις υπογραφές τους για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
• Τους τιμοκαταλόγους κάθε Μέσου, και κυρίως της κάθε ιστοσελίδας, βάσει των οποίων έγινε η χρέωση για την εκάστοτε διαφημιστική καταχώρηση. Εάν δεν το κάνει, ομολογεί ότι έγινε υπερκοστολόγηση διαφημίσεων για όσα Μέσα έχουν μηδαμινή επισκεψιμότητα και πήραν ιλιγγιώδη ποσά.
Ο κ. Μητσοτάκης να είναι σίγουρος πως όλες οι ευθύνες, πολιτικές και τυχόν ποινικές, θα διερευνηθούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ.