Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΙΩΝ

Σαν να μην έφτανε το κόκκινο σκαθάρι που καταστρέφει τους φοίνικες της χώρας μας, το οποίο έχει εξαπλωθεί πλέον στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ένα νέο -πιο φονικό- έντομο, η παϊσαντίσια, έφθασε στην Ελλάδα από τη Λατινική Αμερική και απειλεί την επιβίωση των φοινικοειδών.
Με το υπ’ αριθ. 205/7-1-2012 Δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ανακοινώθηκε η εμφάνιση του επικίνδυνου λεπιδοπτέρου καραντίνας των φοινικοειδών Paysandisia Archon στη Δημοτική Κοινότητα Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα. Το Δελτίο Τύπου απεστάλη στα ΜΜΕ της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και το γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη.
Το συγκεκριμένο επικίνδυνο είδος νυχτοπεταλούδας (παρατείθενται Φωτογραφίες του είδους) έχει εμφανιστεί και στη Δημοτική Ενότητα Βοιών, με πρώτα θύματα τους φοίνικες στον προαύλιο χώρο στον Ιερό Ναό του Αγ. Νεκταρίου Νεαπόλεως. Ενήμερη για αυτό είναι η γεωπόνος Αφροδίτη Γρηγοράκου, διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας από τις 24/6/2014.
Υπάρχει κατηγορία ΜΗ βιολογικών φαρμάκων για το σκαθάρι (Confidor – ουσία Imidacloprid, Laser 480Sc – ουσία Spinosad) και για την πεταλούδα (Dantop – ουσία Clothianidin).
Εντούτοις, πιο αποτελεσματική και ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ μέθοδος διατίθεται από την ελληνική εταιρεία BioInsecta (http://www.bio-insecta.gr/palms.html). Τα φοινικοειδή μπορούν να διασωθούν με τη μέθοδο Biorend-R φοινικοειδών που αφορά στη χρήση εξειδικευμένων εντομοπαθογόνων νηματοειδών που προσβάλλουν αποκλειστικά και μόνο τους εχθρούς των φοινικοειδών και κανέναν άλλον οργανισμό.

Ενα και μόνο έντομο παϊσαντίσια είναι σε θέση να ξεράνει έναν φοίνικα σε έναν μήνα, ενώ χρειάζονται περίπου 200 σκαθάρια μέχρι να αποτελειώσουν έναν φοίνικα σε έναν-ενάμιση χρόνο, πριν προχωρήσουν στον επόμενο.
Η βραδύτερη εξάπλωση της παϊσαντίσια οφείλεται στον μεγαλύτερο -ευτυχώς- κύκλο ζωής του συγκεκριμένου εντόμου που φτάνει τα δύο χρόνια, αντίθετα με το σκαθάρι που αναπαράγεται κάθε λίγους μήνες. Είναι ευθύνη των αρμοδίων αρχών για την ενημέρωση κατοίκων και αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν κόβεται ένα δέντρο εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο έντομο με ψεκασμό από το κατάλληλο βιολογικό φυτοφάρμακο ,που ευτυχώς όπως αναφέρουμε και πιο πάνω ο μεγαλύτερος κύκλος ζωής του δίνει την δυνατότητα ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες για τα συγκεκριμένο βιολογικό σκεύασμα το κοστολόγιο του είναι σχετικά φθηνό .Αρκεί να υπάρχει σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ,καθοδήγηση και συνεργασία με τους πολίτες για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος. Ειδικότερα στην περιοχή των Βατίκων μετά την καταστροφική πυρκαγιά ,κρίνεται αναγκαία η άμεση επέμβαση των Αρχών.
ΠΗΓΉ 
Συμβαίνει Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου