Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ"ΑΣΤΡΟΣ"ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ-ΦΩΤΟ ΤΟΥ ADELIN 107,3 FM

 Το Άστρος είναι η έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, της επαρχίας Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται σε εύφορη κι εκτεταμένη πεδιάδα, που έχει σημαντική στρατηγική θέση. Στην απογραφή του 2011 είχε 2.285 κατοίκους. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία, την ελαιοκομία, την αμπελουργία και την, αν και τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος στην απασχόληση των κατοίκων του.
 Ιστορική αναδρομή

Η πρώτη επίσημη αναφορά της πόλης με το όνομα «Άστρος» συναντάται σε χρυσόβουλο του έτους 1293 του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου. Στο χρυσόβουλο αυτό ο μητροπολίτης Μονεμβασίας λαμβάνει το αξίωμα του έξαρχου της Πελοποννήσου και του καθορίζονται τα εκκλησιαστικά του δικαιώματα.[1].Το έτος 1256 στον λόφο του Παραλίου Άστρους, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Άστρος, χτίζεται το Κάστρο Παραλίου Άστρους από τον φράγκο ηγεμόνα, Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο, για να υποτάξει τους ανυπότακτους Τσάκωνες που κατοικούσαν στην περιοχή.Η παλαιότερη ονομασία του Άστρους (πριν το 1961), όπως αναφέρεται σε διάφορες ιστορικές πηγές, ήταν "Αγιαννίτικα Καλύβια", επειδή οι πρώτοι του κάτοικοι προέρχονταν κυρίως απ' το ορεινό χωριό Αϊ Γιάννη του νομού Αρκαδίας.[εκκρεμεί παραπομπή].Στην περιοχή του Άστρους υπήρξαν αρχαίες πόλεις όπως η Θυρέα, η Ανθήνη, η Νηριήδα και η Εύα στην οποία βρίσκεται η πασίγνωστη Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού.

Το Άστρος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση: στις 29 Μαρτίου του 1823 συγκροτήθηκε εκεί η Β' Εθνική Συνέλευση, με την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, για να ψηφίσει την αναθεώρηση του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος της Επιδαύρου.
Με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους, το Άστρος εντάχθηκε στον Δήμο Θυρέας, που είχε αρχική έδρα τον Άγιο Ιωάννη.[2] Από το 1912 ο οικισμός αποτέλεσε έδρα κοινότητας η οποία εξελίχθηκε σε δήμο το 1985.[3] Από το 1998 το Άστρος αποτελεί έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

 Η πόλη  

 Το Άστρος είναι μία κωμόπολη με πληθυσμό 2285 κατοίκους (απογραφή 2011).Η πόλη έχει μια πλατεία με πολλά μαγαζιά και εκεί κοντά υπάρχει η μεγάλη και παλιά εκκλησία του Άγιου Νικολάου (που είναι ο πολιούχος της πόλης), πιο πέρα η εκκλησία του Άγιου Κωνσταντίνου και των Άγιων Αναργύρων.Ανεβαίνωντας προς τα πάνω βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο, το Λύκειο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, που υπήρξε παράρτημα της Αγιαννίτικης Σχολής Καρυτσιώτη, το Ίδρυμα Λεωνίδα Ζαφείρη και μία μικρή πλατεία αφιερωμένη στον Δημήτριο Καρυτσιώτη (1741-1819).Πίσω από το Δημοτικό Σχολείο υπάρχει ένα μεγάλο γήπεδο (που είναι η έδρα της τοπικής ομάδας, του Πανθυρεατικού) και το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το νεκροταφείο.Πιο πάνω υπάρχει ο μεγάλος ναός του Άγιου Παύλου με ένα μικρό θεατράκι και μία μεγάλη πλατεία.Εκεί υπάρχει ένα κτήριο που ήταν παλιά Γυμνάσιο και σήμερα είναι Κέντρο Περιβαλοντικής ενημέρωσης Πάρνωνα.Πίσω από αυτό το κτήριο υπάρχει το εκκλησάκι της Ανάληψης, που είναι μετόχι της Μονής Λουκούς, χτισμένο το 1952 και πιο πέρα το εκκλησάκι του Άγιου Νεκτάριου.Δίπλα από το Άστρος βρίσκεται το χωριό Μελιγού.Οι περισσότεροι κάτοικοι του Άστρους κατάγονται από τα γύρω χωριά και ιδιαίτερα από τον Άγιο Ιωάννη.

ΠΗΓΗ  wikipedia.org


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου