Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΝΕΑΠΟΛΗ.ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ;

Η Νεάπολη, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Δήμου Μονεμβασίας, κέντρο της πανέμορφης ιστο­ρικής περιοχής των Βατίκων. έχει την τύχη να δια­θέτει ένα μοναδικό παραλιακό μέτωπο μήκους πάνω από ένα χιλιόμετρο. Σε άλλα μέρη, παρόμοια παραλιακά μέτωπα έχουν αξιοποιηθεί για τουριστι­κούς σκοπούς, με εκπληκτικά αποτελέσματα από οικονομικής απόψεως αλλά και αναφορικά με το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Δυστυχώς, στην περίπτωσή μας, αν εξαιρεθούν οι ιδιωτικές πρωτο­βουλίες συμπολιτών που έχουν ανοίξει καταστήμα­τα εστίασης και καταλυμάτων (καφενεία, ουζερί, ταβέρνες, ξενοδοχεία κ.ά.). η τοπική αυτοδιοίκηση και το λιμενικό ταμείο διαχρονικά δεν έχουν κάνει τις απαιτούμενες κινήσεις προς όφελος του τουρι­σμού και της βελτίωσης της ζωής των κατοίκων.Αντίγραφο από NEAPOLI 2
Αν και το παραλιακό μέτωπο παρουσιάζει ποικίλα προβλή­ματα λειτουργικής και αισθητικής φύσεως, όπως η ανε­ξέλεγκτη κυκλοφορία οχημάτων, η ύπαρξη κτιρίων που δε θυμίζουν την εικόνα της παλιάς Νεάπολης, το υπό κατάρρ­ευση κρηπίδωμα σε ορισμένα σημεία, η θέση του κεντρι­κού αντλιοστασίου στο πρόσφατο έργο του βιολογικού κα­θαρισμού κ.ά., θα αναφερθούμε σε αυτό που θεωρούμε πιο διαχρονικό, δηλαδή την τοποθέτηση του λιμένα στο κέντρο της πόλης.

Οι λανθασμένοι σχεδιασμοί ξεκινούν από παλιά, όταν απο- φασίστηκε η δημιουργία της ξύλινης σκάλας μες στο πα­ραλιακό μέτωπο της Νεάπολης, αν και το σχέδιο ήταν αυτή να τοποθετηθεί έξω από την (τότε) πόλη, προς την περιοχή της Πλάκας. «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και στη συνέχεια οι επεκτάσεις του μόλου συνέχισαν στην ίδια λο­γική. Ως αποτέλεσμα, σήμερα, η ύπαρξη του στο κέντρο της πόλης (φαινόμενο που σπάνια συναντάται σε μέρη με τουριστικό χαρακτήρα), δημιουργεί πλείστα προβλήματα. Ένα από αυτά, το βιώνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των Βατίκων, κυρίως τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρι­νούς μήνες. Τα οχήματα που κατευθύνονται προς το τουρι­στικό νησί των Κυθήρων περνούν μέσα από τη Νεάπολη, δημιουργώντας κυκλοφοριακό και ενοχλητικό θόρυβο εις βάρος κατοίκων και παραθεριστών. Το ίδιο το πλοίο ενο­χλεί και διαταράσσει την ηρεμία των λουομένων και όσων κάνουν τον περίπατό τους στην παραλία.
Πολλές φορές έχει γραφτεί στις σελίδες της εφημερίδας πως η απομάκρυνση του πλοίου της γραμμής από τον πα­ραλιακό μόλο είναι απαραίτητη για την αποφόρτιση της πόλης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου (σελ. 5) δρομολογείται η μελέτη για το δρόμο του Παλαιοκάστρου. Αυτό είναι ένα θετικό νέο, γιατί εάν φτιαχθεί ο δρόμος θα είναι δυνατόν να φιλοξενείται το πλοίο στο Παλαιόκαστρο! Όμως, για να συμβάλλει το έργο αυτό στην πλήρη αποφόρτιση της Νεάπολης, θα χρειαστεί να συνδυασθεί με την επέκταση του περιφερειακού δρόμου. Με αυτόν τον τρόπο θα λυθεί ριζικά το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Τι θα κάνει ο Δήμος για αυτό το ζωτικής σημασίας έργο;
Πηγή  http://www.tabatika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου