Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΑΔΜΗΕ: Μια ωραία ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ προς ΔΗΜΟ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ


Σε επιστολή του προς αρμόδιους φορείς, μεταξύ τους προς τον Δήμαρχο Μονεμβασίας και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μπλάνας, "καθησυχάζει" όσον αφορά τις επιπτώσεις του περάσματος του καλωδίου από Κρήτη, μέσω πυλώνων υψηλής τάσης, από τη χερσόνησο του Μαλέα και ζητεί τη στήριξή τους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι το καλώδιο δεν θα περάσει από αστικές περιοχές αλλά από"άγονες και δασικές εκτάσεις", υποστηρίζει ότι οι πυλώνες υψηλής τάσης δεν θα είναι ορατοί από τα χωριά από τα οποία θα περάσει κοντά (Βελανίδια, Καστανιά, Πάνω Καστανιά, Φούτια), αλλά ούτε από την Καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας κι ότι δεν θα εγκατασταθούν οι πυλώνες αυτοί σε περιοχές Natura και αρχαιολογικούς χώρους.Γενικά, όλα καλά, όλα ωραία.

Παραβλέπει, βεβαίως, ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ ότι π.χ. οι πυλώνες της ΔΕΗ θα περάσουν ΜΕΣΑ από το θεσμοθετημένο (ευτυχώς...) καταφύγιο Άγριας Ζωής "Βαβύλας - Κούνου" και από το υπό θεσμοθέτησιν ως Φυσικό Μνημείο δάσος της Αριάς στον Πίσω Αγιώργη. Πού είναι και ο μοναδικός πλέον "πνεύμονας" πρασίνου των Βατίκων, μετά την καταστροφή της 17ης Ιουλίου του 2015. Αλήθεια, εγγυάται ο κ. Μπλάνας ότι οι πυλώνες που θα περνούν από το αρχέγονο αυτό δάσος δεν θα προκαλέσουν κάποια στιγμή ανάλογη και μεγαλύτερη καταστροφή;

Παραβλέπει, επίσης, ο κ. Μπλάνας, όλα όσα ορίζονται από τον υπό τελικήν έγκρισιν Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό Βοιών, αναφορικά με τη θεσμοθέτηση στην περιοχή φυσικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Παραβλέπει, επίσης, ΟΛΗ τη μέχρι στιγμής διαδικασία κήρυξης του Μαλέα ως Τοπίου Διεθνούς Σημασίας και Περιφερειακού Πάρκου. Εφόσον ΔΕΝ υπάρχει κάτι επίσημο μέχρι στιγμής, το διαγράφουμε και τέλος.

...Σπεύδει, επίσης, να αποφανθεί ότι το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο θα είναι πολύ μικρότερο του θεσμοθετημένου ορίου (υπενθυμίζουμε π.χ. ότι οι πυλώνες θα εγκατασταθούν 50 μ. από τον οικισμό της Πάνω Καστανιάς, όταν ασφαλής απόσταση δεν θεωρούνται ούτε τα 200 μ. σύμφωνα με τα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας...).

Είναι γεγονός, κ. Μπλάνα, ότι η μη τελική έγκριση μέχρι στιγμής του ΓΠΣ Βοιών (παρ' ότι βρίσκεται στο τελευταίο της στάδιο) και, άρα, η αβελτηρία στην κήρυξη στην περιοχή ζωνών προστασίας, σας "λύνει τα χέρια". Δεν μπορείτε, ωστόσο, να "βιάζετε" μια περιοχή και να καταστρέφετε το μέλλον της, προκαλώντας της ένα ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, επειδή βρήκατε "τις πόρτες ανοιχτές"...

Περιμένουμε την τοποθέτηση του Δήμου Μονεμβασίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
------------------------------
Λακωνικό Δίκτυο
------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου