Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

ΚΟΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.κ.ΔΗΜΑΡΧΕ Αγαπάμε τον τόπο μας, πολύ πριν τον αγαπήσετε εσείς, από την Δημαρχιακή καρέκλα.

Λοιπόν, επειδή η αλήθεια έχει σημασία και επειδή από αυτά που διαβάζω κοντεύω να μην πιστεύω στα μάτια μου, θέλω να καταθέσω ότι όπως έγραψα και σε ανάρτησή μου την ημέρα της φωτιάς, είδαμε τη φωτιά εν τη γενέσει της. Στις 15.17, ο παπά Πέτρος Μαριάτος, που έτυχε να βρίσκεται στο σπίτι μας στην Αγία Πελαγία, ειδοποίησε την πυροσβεστική, επώνυμα, ότι υπάρχει φωτιά στην Αγία Πελαγία Κυθήρων και ακούσαμε όλοι οι παρευρισκόμενοι το κέντρο να ενημερώνει για τη φωτιά, ζητώντας λεπτομέρειες για το πού ακριβώς είχε εκδηλωθεί και μεταβιβάζοντάς τες. Στις 15.17! 
Επομένως κύριε Δήμαρχε δεν ήσασταν ο πρώτος. Και επομένως αυτό το "Εκείνο που θα έπρεπε να σας ανησυχεί είναι άλλο: γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ενημέρωσε για τη φωτιά επί σχεδόν 20 λεπτά με μισή ώρα που αυτή έκαιγε προτού την δω εγώ και ενημερώσω πρώτος" ΔΕΝ ισχύει και κακώς το γράφετε, εξαπολύοντας κατηγορίες αδιαφορίας. Το αγαπάμε τη νησί μας, έχουμε δώσει μάχες γι αυτό, πολύ πριν εμφανιστείτε εσείς στο πολιτικό κάδρο. 
 
Γεννηθήκαμε εδώ και σβήναμε φωτιές με κλαδιά και κουβάδες νερό, πολύ πριν εμφανιστεί το πρώτο πυροσβεστικό όχημα στο νησί. Πολύ πριν βγουν τα κινητά, όταν για την εκδήλωση φωτιάς ειδοποιούσαν οι καμπάνες της εκκλησίας. Όταν "σαλτάραμε" στο φορτηγό του Ανδρόνικου μικροί και μεγάλοι, με φτυάρια και τσάπες και με άγνοια κινδύνου και τρέχαμε στη φωτιά, να βοηθήσουμε όλοι όπως μπορούσαμε. 
Όταν δίναμε ολονύχτιες μάχες, χωρίς να ξέρουμε πού βρίσκονταν οι γονείς και οι φίλοι. Στα Βιαράδικα και τα Μητάτα ίσως ζουν ακόμη άνθρωποι που ξέρουν ότι τα σπίτια τους σώθηκαν από την αυτοθυσία της ομάδας του Ποταμού. Εμείς όλοι, και πολλοί νεότεροι και πολλοί καινούργιοι Κυθήριοι, δεν μπορούμε να δεχτούμε την κατηγορία της αδιαφορίας. 
Έχουμε και λέμε λοιπόν: 
1. Ειδοποιήσαμε εμείς, στις 15.17. Δεν σας πήραμε τηλέφωνο, γιατί δεν τυχαίνει να έχουμε το κινητό σας, αλλά η κλήση είναι καταγεγραμμένη στο κέντρο της πυροσβεστικής και στο κινητό του παππά. 
2. Στις 15.49 έκανα ανάρτηση στο facebook ότι υπάρχει φωτιά. 
3. Στις 16.47 έκανα δεύτερη ανάρτηση ότι δεν έχουν έρθει αεροπλάνα. (Αυτός ο ρουφιάνος το facebook, τα μαρτυράει όλα, για να ,μην υπάρχουν αμφιβολίες). 
4. Στις 16.49 εμφανίστηκαν στον ορίζοντα τα πρώτα εναέρια.Δεν είμαι ειδική να ξέρω πόσο χρόνο χρειάζονται τα εναέρια για να έρθουν, αλλά μπορώ να καταλάβω ότι ήρθαν 89 λεπτά μετά την ενημέρωση του κέντρου της πυροσβεστικής. Απλά μαθηματικά. 
5. Τα εναέρια έφυγαν δυστυχώς δεν σημείωσα την ώρα, αλλά δεν ήταν εδώ στις 18.19 που έγραψα στο facebook για αναζωπύρωση. Πάντως δεν φάνηκε ότι έφυγαν τα πρώτα και ήρθαν τα δεύτερα, κάνοντας rotation. Η αίσθησή μας, ήταν ότι έφυγαν οριστικά και ξαναειδοποιήθηκαν όταν σημειώθηκε η αναζωπύρωση που απείλησε σπίτια. 
Η αίσθησή μου είναι ότι υπήρξε κακή εκτίμηση σ΄αυτό το στάδιο, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος για το συγκεκριμένο. Σ αυτό που δεν κάνω λάθος, είναι ότι όχι μόνο δεν αδιαφορούμε ως πολίτες, αλλά αντιθέτως ενδιαφερόμαστε και με το παραπάνω. Δεν ήσασταν ο πρώτος που είδε τη φωτιά και ειδοποίησε κύριε Δήμαρχε, αλλά δεν πειράζει που αυτοπροσδιορίζεστε ως πρώτος. Δεν μπορείτε όμως να μας απευθύνετε κατηγορίες περί αδιαφορίας. Αγαπάμε τον τόπο μας, πολύ πριν τον αγαπήσετε εσείς, από την Δημαρχιακή καρέκλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου