Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Σημαντικά τα προβλήματα του λακωνικού επιχειρηματικού κόσμου: Μόνο ένας στους δύο πληρώνει εισφορές στον ΟΑΕΕ

Τη Σπάρτη επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς με αφορμή τη διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, η οποία διεξήχθη στις 14 και 15 Απριλίου. Εκεί ως εισηγητής ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η ΓΣΕΒΕΕ να συμβάλει στην ανάδειξη των μικρών παραγωγών και των μοναστηριακών προϊόντων.
Ο κ. Καββαθάς παρέτεινε την παραμονή του κατά μία ημέρα προκειμένου να συναντηθεί και να συζητήσει με τους επαγγελματίες της Λακωνίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 16/4 στη Σπάρτη, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων (ΟΕΒΕΛ). Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με το φορολογικό και το ασφαλιστικό να μονοπωλούν σχεδόν το ενδιαφέρον.
Ο κ. Καββαθάς ανέλυσε επί μακρόν το θέμα του ασφαλιστικού, αναφερόμενος τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών λόγω των υψηλών ασφαλίστρων, που αδυνατεί να καταβάλει η πλειονότητα των ασφαλισμένων, και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες ανέρχονται σε 8 εκ. ευρώ. Μίλησε για λανθασμένους χειρισμούς στο θέμα του ασφαλιστικού από όλες τις κυβερνήσεις, επαναλαμβάνοντας την εδώ και χρόνια πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για κεφαλαιοποίηση των παλαιών οφειλών, δυνατότητα πληρωμής όποτε και όσο ποσό μπορεί ο ασφαλισμένος και στο τέλος του εργασιακού/ασφαλιστικού βίου απόδοση της ανάλογης σύνταξης. Υποστήριξε πως με μια τέτοια ρύθμιση θα έμπαιναν στα ταμεία του ΟΑΕΕ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και πολλοί επαγγελματίες θα ξεκινούσαν εκ νέου να πληρώνουν.
Στο φορολογικό, αφού έγινε αναφορά στη μη ύπαρξη σταθερού φορολογικού συστήματος και στους υψηλότατους και δυσβάστακτους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, που, πέραν των άλλων, είναι λόγοι αποτρεπτικοί για νέες επενδύσεις, επισημάνθηκε πως μια νέα αύξηση του ΦΠΑ θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία, καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, αύξηση της φοροδιαφυγής, λουκέτα και επομένως σε μείωση των δημοσιών εσόδων και σε επιβολή νέων -εισπρακτικού χαρακτήρα και και άνευ αντικρίσματος- μέτρων.

Τα στοιχεία που ανέφερε ο πρόεδρος και που προκύπτουν από σχετικές έρευνες του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ είναι τουλάχιστον θλιβερά και αποκαρδιωτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως, ως προς την κερδοφορία, μόλις το 21,1% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι ο ισολογισμός κατέγραψε κέρδη στη χρήση του 2015, έναντι του 43,1% που κατέγραψε ζημίες. Για το επόμενο εξάμηνο αναμένεται νέα συρρίκνωση των επενδύσεων για μία στις τρεις επιχειρήσεις, ενώ μόλις το 3,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα προβεί σε νέες επενδύσεις. Σχεδόν δύο στις τρεις επιχειρήσεις διαπιστώνουν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση της ζήτησης (63,4%) και των παραγγελιών (69,7%), ενώ άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας το επόμενο εξάμηνο αντιμετωπίζει το 18,1% των μικρών επιχειρήσεων.
Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος έκανε λόγο για το πόσο σημαντικό είναι για την επιχειρηματικότητα αλλά και για το σύνολο της οικονομίας να στηρίζουν οι καταναλωτές τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα.
Καίριες ήταν και οι παρεμβάσεις-ερωτήσεις των εκπροσώπων των σωματείων και των άλλων φορέων της περιοχής μας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεών τους με τη δυσβάσταχτη φορολογία και το υψηλό ασφάλιστρο στον ΟΑΕΕ. Επίσης αναφέρθηκαν και στην απουσία ελεγκτικών μηχανισμών κατά των παραβατικών πρακτικών και δράσεων από διάφορους επιτήδειους (παροχή υπηρεσιών από ανασφάλιστους, παρεμπόριο, πειρατεία κλπ), που πλήττουν τα συμφέροντα των νομίμως δραστηριοποιούμενων επαγγελματιών και ενισχύουν τη φοροαποφυγή και την ανασφάλιστη δραστηριότητα και εργασία.
Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε και η τοποθέτηση της προϊσταμένης του περιφερειακού τμήματος Σπάρτης του ΟΑΕΕ κ. Νότας Κοντογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό με την έλλειψη προσωπικού, ενώ ειδικότερα για τη Λακωνία ανέφερε πως μόνο το 50% περίπου των ασφαλισμένων είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που καταδεικνύει το οικονομικό πρόβλημα των ντόπιων επαγγελματιών. Η κ. Κοντογιάννη επεσήμανε ακόμη την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τον ΟΑΕΕ, καθώς με τον «Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου» δίδεται η δυνατότητα λήψης ταυτότητας πληρωμής. Με τη χρήση αυτών των υπηρεσιών από περισσότερους ασφαλισμένους θα οδηγηθούμε στην κατάργηση της ταχυπληρωμής, με ταυτόχρονη μείωση σημαντικότατων λειτουργικών εξόδων για τον Οργανισμό. Όπως μάλιστα σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ στο Περιφερειακό Τμήμα Ενστάσεων της Πελοποννήσου κ. Θεοδωρόπουλος, η Λακωνία, αναλογικά, έχει πολύ λιγότερο αριθμό ενστάσεων επί θεμάτων/αποφάσεων που αφορούν ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, κάτι που ασφαλώς πιστώνεται στην κ. Κοντογιάννη και τους εργαζόμενους στο περιφερειακό τμήμα Σπάρτης.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου