Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

«Περιβαλλοντικό έγκλημα» με φόντο τη διασύνδεση Πελ/σου-Κρήτης

Την έντονη αντίδραση του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας έχει προκαλέσει η χάραξη της διαδρομής για τη διασύνδεση Πελοποννήσου -Κρήτης μέσω καλωδίου, για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από τη Μεγαλόπολη στην Κρήτη.
Όπως εξηγεί το «Δίκτυο», το ρεύμα θα μεταφέρεται στους Μολάους μέσω εναέριας γραμμής από τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης, θα συνεχίζει υπογείως έως τη Συκιά και από εκεί εναερίως, μέσω πυλώνων ρεύματος υψηλής τάσης, θα φθάνει στην περιοχή «Τσουμάλα», νοτίως του χωριού Άγιος Νικόλαος, με εναλλακτικές είτε την περιοχή «Κόρακας» είτε την περιοχή «Βαρκό» στην Κάτω Καστανιά.
Θα περνά δηλαδή μέσα από θεσμοθετημένες ή υπό θεσμοθέτηση Περιοχές Ειδικής Προστασίας, Αρχαιολογικούς Χώρους, Καταφύγια Άγριας Ζωής, Τοπία Διεθνούς και Εθνικής Σημασίας, περιοχές του δικτύου Natura και Γεωπάρκα, σε ένα μήκος που φτάνει συνολικά τα 41 km (από τον Καβομαλιά μέχρι τη Συκιά).
Μάλιστα, το «Δίκτυο» σε ανακοίνωσή του επικαλείται την άποψη του χωροτάκτη-πολεοδόμου Σπύρου Πετρολέκα, ο οποίος χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη χάραξη της διαδρομής «περιβαλλοντικό έγκλημα».
Και αυτό διότι, όπως εξηγεί αναλυτικά, το υποθαλάσσιο καλώδιο θα βγαίνει στην περιοχή «Τσουμάλα», κοντά στον Καβομαλιά και θα φτάνει εναερίως μέχρι τη Συκιά, με μόνη υπογειοποίησή του από τη Συκιά μέχρι τους Μολάους, ενώ οι πυλώνες υψηλής τάσεως θα περνούν μέσα από περιοχές ειδικής προστασίας.
Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας καλεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου το Δήμο Μονεμβασίας, τους θεσμικούς φορείς, συλλόγους και κατοίκους της περιοχής να μην επιτρέψουν να συμβεί αυτό. Προτείνει μάλιστα να υιοθετηθούν εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα η υποθαλάσσια σύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου μέχρι την περιοχή της Ελιάς και η υπόγεια σύνδεση από εκεί του καλωδίου με τον υποσταθμό της ΔΕΗ στους Μολάου
Πηγή  http://www.lakonikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου