Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Δ.Τ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, μετά την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στους γονείς που έχουν παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο και στο Νηπιαγωγείο, εγκύκλιος του Υπουργείου για την εγγραφή μαθητών σε ολοήμερα τμήματα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή μαθητών στα ολοήμερα σχολεία είναι είτε οι γονείς να εργάζονται, είτε να έχουν κάρτα ανεργίας, είτε να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαφάδος, «είναι απαράδεκτο και δε συνάδει με τον ρόλο των εκπαιδευτικών, να ζητούν από τους γονείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, βεβαιώσεις ότι είναι τοξικομανείς ή φυλακισμένοι. Είναι δεδομένο ότι με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά στιγματίζονται, ενώ παράλληλα παραβιάζεται η αρχή προσωπικών δεδομένων.»
Ο Βουλευτής τονίζει ακόμη ότι για τα Δημοτικά σχολεία που λειτουργούν ως τετραθέσια και πενταθέσια τα οποία είναι ελάχιστα, δεν είναι απαραίτητη αυτή η προϋπόθεση, ενώ για τα εξαθέσια και άνω Δημοτικά σχολεία καθώς και για τα ολοήμερα τμήματα των Νηπιαγωγείων που είναι σχεδόν όλα διθέσια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Στην ερώτησή του, ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει ότι πολλοί γονείς πραγματοποιούν την εγγραφή των παιδιών τους στο Ολοήμερο Πρόγραμμα γιατί οι ίδιοι αδυνατούν να τα βοηθήσουν στη μελέτη - προετοιμασία των μαθημάτων τους, η οποία αποτελεί ισχυρό παράγοντα αντισταθμιστικής αγωγής.
Αναφερόμενος στην πρωινή ζώνη, που σύμφωνα με την εγκύκλιο θα πραγματοποιείται μετά από απόφαση του οικείου διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έγκριση του οικείου περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, ο κ. Κατσαφάδος επικαλείται πρόταση της Ένωσης των Διευθυντών Σχολείων ΠΕ, σύμφωνα με την οποία «η λειτουργία του εν λόγω τμήματος να γίνεται ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και χωρίς καμία περαιτέρω έγκριση.»
Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους γονείς που έχουν παιδιά στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο, η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που εστάλη μία μόλις μέρα πριν τις εγγραφές και αλλάζει, για άλλη μια φορά, τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις εγγραφής στα ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα για την εγγραφή των νηπίων δεν ίσχυαν προϋποθέσεις.
Ενώ αρχικά ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης διαβεβαίωνε ότι δικαίωμα συμμετοχής στα ολοήμερα σχολεία θα έχουν μόνο τα παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται, κάτι το οποίο θα άφηνε χιλιάδες οικογένειες ακάλυπτες, μετά από έντονες αντιδράσεις αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει δηλώνοντας ότι θα προβλέψει την ένταξη στα ολοήμερα και των παιδιών, των οποίων οι γονείς είναι άνεργοι.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή μαθητών στα ολοήμερα σχολεία είναι είτε οι γονείς να εργάζονται, είτε να έχουν κάρτα ανεργίας, είτε να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κάτι τέτοιο όμως, αφήνει χιλιάδες οικογένειες εκτός προϋποθέσεων, και, όπως επισημαίνουν οι διευθυντές σχολικών μονάδων «η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων μόνο για τις οικογένειες στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς μοιάζει περιπαικτική στην Ελλάδα των χιλιάδων ανέργων και ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση αυτού του τύπου σχολείου».
Στην ίδια εγκύκλιο προβλέπεται πως, για τα Δημοτικά σχολεία που λειτουργούν ως τετραθέσια και πενταθέσια -τα οποία σημειωτέον είναι ελάχιστα- δεν είναι απαραίτητη αυτή η παραπάνω προϋπόθεση, ενώ για τα εξαθέσια και άνω Δημοτικά σχολεία, καθώς και για τα ολοήμερα τμήματα των Νηπιαγωγείων που είναι σχεδόν όλα διθέσια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση!
Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν πάρα πολλά ολοήμερα τμήματα, με αποτέλεσμα να μετατραπεί το ολοήμερο σχολείο σε φύλαξη και τα παιδιά, μοιραία, να οδηγηθούν προς την ιδιωτική εκπαίδευση. Επιπλέον, είναι απαράδεκτο και δε συνάδει με τον ρόλο των εκπαιδευτικών, να ζητούν από τους γονείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, βεβαιώσεις ότι είναι τοξικομανείς ή φυλακισμένοι. Είναι δεδομένο ότι με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά στιγματίζονται, ενώ παράλληλα παραβιάζεται η αρχή προσωπικών δεδομένων.
Και όλα αυτά, την ώρα που ο ίδιος ο Υπουργός δήλωνε πως «για πρώτη φορά ιδρύουμε ένα ενιαίου τύπου ολοήμερο σχολείο σε όλη τη χώρα. Δηλαδή, όλα τα παιδιά και όχι συγκεκριμένα όπως συνέβαινε πριν».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλοί γονείς πραγματοποιούν την εγγραφή των παιδιών τους στο Ολοήμερο Πρόγραμμα γιατί οι ίδιοι αδυνατούν να τα βοηθήσουν στην μελέτη - προετοιμασία των μαθημάτων τους, η οποία αποτελεί ισχυρό παράγοντα αντισταθμιστικής αγωγής.
Τέλος σύγχυση έχει προκληθεί για το θέμα της πρωινής ζώνης, καθώς, σύμφωνα με την εγκύκλιο: «η συγκρότηση και η λειτουργία τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών γίνεται ύστερα από σχετική τεκμηριωμένη πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων και θετική εισήγηση του αρμόδιου σχολικού συμβούλου, με απόφαση του οικείου διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έγκριση του οικείου περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης». Κάτι τέτοιο πρόκειται να προκαλέσει απίστευτη γραφειοκρατική κωλυσιεργία, οδηγώντας τελικά στην την κατάργηση του τμήματος πρόωρης υποδοχής μαθητών (07:00-08:00), όπως επισημαίνει η Ένωση των Διευθυντών Σχολείων ΠΕ, τονίζοντας ότι θα μπορούσε απλώς να γίνεται ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και χωρίς καμία περαιτέρω έγκριση.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.       Σε μια χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και με μεγάλο ποσοστό ευκαιριακής και αδήλωτης εργασίας, πόσοι γονείς μπορούν να προσκομίσουν αυτά τα παραστατικά;
2.       Αυτό είναι το δημόσιο και δωρεάν Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά που ευαγγελιζόταν ο Υπουργός; 
3.       Γνωρίζει ο Υπουργός ότι με την εν λόγω απόφαση εξαιρεί ένα μεγάλο αριθμό νηπίων και προνηπίων εκτός δημοσίου ολοήμερου νηπιαγωγείου;
4.       Για ποιο λόγο οι συντάκτες της εγκυκλίου δεν εμπιστεύονται τους συλλόγους διδασκόντων και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων;

Πειραιάς, 1 Ιουνίου 2016

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου