Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Τα Πεπραγμένα του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μονεμβασίας (2014-2019)


Ο Δήμος Μονεμβασίας, ως μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), πραγματοποίησε κατά το διάστημα 2014 – 2015  μέσω του ΚΕΠ Υγείας και με σκοπό την Πρόληψη και την Προαγωγή της υγείας των πολιτών, τα παρακάτω Προγράμματα ενημέρωσης και προσυμπτωματικού ελέγχου:
Πρόληψη Καρδιαγγειακού Κινδύνου, Μέτρηση της γλυκόζης στο Γενικό Πληθυσμό, “Παιδιατρικός – Οδοντιατρικός Έλεγχος – Εμβόλια”, “Αγωγή Υγείας για τη Σύγχρονη Γυναίκα” με pap test και Doppler αγγείων κάτω άκρων, Πρόληψη της Οστεοπόρωσης, Πρόληψη για τον Καρκίνο του Μαστού (κλινική εξέταση/ υπερηχογράφημα) , Εκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ , Εκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης  με θέμα “Μύθοι & Αλήθειες για τα  Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια” , Τριήμερο Εκδηλώσεων με ομιλία με θέμα «Υγεία στην Εφηβική ηλικία» στους μαθητές των Γενικών Λυκείων Μολάων, Μονεμβασίας και  Νεάπολης και των ΕΠΑΛ Μολάων και  Νεάπολης, ομιλία με θέμα «Αγωγή υγείας για τη Σύγχρονη Γυναίκα» στο κοινό της Δημοτικής Ενότητας Βοιών και Προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο και Doppler αγγείων κάτω άκρων. Πληθυσμιακός έλεγχος, διάρκειας 25 ημερών, με μαστογραφίες και pap test σε 4 σταθμούς της Ειδικής Κινητής Μονάδας,  όπου εξετάστηκαν δωρεάν 450 γυναίκες. Διήμερο Εκπαίδευσης πολιτών στις Πρώτες Βοήθειες, σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων (Ε.Δ.Ο.Κ.) και 2 Εκδηλώσεις ενημέρωσης με θέμα «Η σημασία του τρόπου ζωής στην πρόληψη και την υποτροπή του καρκίνου» σε συνεργασία με την ΕΟΠΕ (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας).
Συνολικά εξετάστηκαν μέσω των Προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου 1572 δημότες. Τα αποτελέσματα δεν έχουν επεξεργαστεί επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά τους στο Λογισμικό του ΕΔΔΥΠΠΥ.
Το ΚΕΠ Υγείας συμμετείχε επίσης στην 5η Εκστρατεία Ενημέρωσης του Κοινού για την Ορθή Κατανάλωση Αλκοόλ, στις Συναντήσεις Εργασίας και τα Συνέδρια του ΕΔΔΥΠΠΥ.
Πρόσφατα αγοράστηκαν από το Δήμο δύο (2) αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές  για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής, μέχρι να φθάσει η εξειδικευμένη βοήθεια. Αρχικά για τη χρήση τους θα εκπαιδευτούν και θα πιστοποιηθούν 10 εθελοντές, από εκπαιδευτές της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΕΕΚΑΑ) πιστοποιημένους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council, ERC).
Τα στελέχη του ΚΕΠ Υγείας εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στο Δήμαρχο Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη, το Δημοτικό Συμβούλιο, το ΕΔΔΥΠΠΥ και όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση των Προγραμμάτων του. Αναλυτικά οι δράσεις του ΚΕΠ Υγείας αναφέρονται στo σχετικό μενού της δημοτικής ιστοσελίδας.
Η Εκπρόσωπος του ΚΕΠ Υγείας                                            Ο Δήμαρχος
Ζωή Ρεπαπίνου – Νεραντζουλάκη                                     Ηρακλής Τριχείλης
Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου