Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Δ.Τ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ 232 ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ‏



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κάλυψη 232 κενών θέσεων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, κατέθεσαν οι Βουλευτές της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος και Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Όπως επισημαίνουν οι Βουλευτές στην ερώτησή τους, τον Μάρτιο του 2015 με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού κ. Πανούση, είχε συστηθεί Επιτροπή πρόσληψης επιλαχόντων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης. Όπως τονίζουν,  η διαδικασία γινόταν με πολύ αργούς ρυθμούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι εν λόγω Επιτροπή συνεδρίαζε επί δυο μήνες για μια κλήρωση 3 ατόμων, προκειμένου να καταλάβουν μια θέση.
Οι Βουλευτές υποστηρίζουν ότι  ο έλεγχος για τη γνησιότητα των δικαιολογητικών για την πρόσληψη από αρμόδια επιτροπή κράτησε 3 μήνες,  παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον νόμο, «ο έλεγχος πραγματοποιείται αμελλητί και η απάντησή τους περιέρχεται στο φορέα που έχει υποβάλει το αίτημα το αργότερο εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής του».
Οι κ.κ. Κατσαφάδος και Χαρακόπουλος επισημαίνουν ακόμη ότι δεν κλήθηκε ο διπλάσιος αριθμός επιλαχόντων ιδιωτών, όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες φορές, προκειμένου να μην υπάρχουν περαιτέρω κενά από την διενέργεια των εξετάσεων, ενώ τονίζουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει οριστικοποιηθεί τι θα γίνει με τα κενά που προέκυψαν από τις  υγειονομικές, ψυχοτεχνικές εξετάσεις, αθλητικές δοκιμασίες, αλλά ούτε και οι τελικοί πίνακες διοριστέων από την κατηγορία των εποχικών, ύστερα από την κλήρωση της 25ης Μαΐου 2015.
Το κείμενο της ερώτησης των Βουλευτών έχει ως εξής:
Στον νόμο 3938/2011 και ειδικότερα, στο άρθρο 15, ορίζεται η δημιουργία εντός του Πυροσβεστικού Σώματος της κατηγορίας των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), οι οποίοι αριθμούν τους 4.000 (3.400 από την κατηγορία των εποχικών και 600 από την κατηγορία των ιδιωτών). Ωστόσο, λόγω πλαστών δικαιολογητικών, παραιτήσεων κ.α., ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί από τον Ιούνιο του 2013, κατά 232 άτομα.
Τον Μάρτιο του 2015, με την υπ’ αριθμ.17918 οικ. Φ. 300.2/30-3-2015 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Πανούση συστήθηκε η Επιτροπή Πρόσληψης επιλαχόντων Π.Π.Υ. στο Πυροσβεστικό Σώμα. Από τότε και μετά οι διαδικασίες πήγαιναν με ρυθμούς χελώνας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η εν λόγω Επιτροπή συνεδρίαζε επί δυο μήνες για μια κλήρωση 3 ατόμων, προκειμένου να καταλάβουν μια θέση!
Εν συνεχεία, με εκ νέου απόφαση (υπ’ αριθμ. 31698 οικ. Φ. 300.2/08-06-2015) συγκροτείται «Επιτροπή ελέγχου των δικαιολογητικών πρόσληψης επιλαχόντων Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης στο Πυροσβεστικό Σώμα», η οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν.4305/2014 θα έλεγχε τη γνησιότητα των δικαιολογητικών. Είναι, ωστόσο, απορίας άξιο γιατί ο έλεγχος αυτός των δικαιολογητικών κράτησε 3 μήνες και γιατί δεν κλήθηκε ο διπλάσιος αριθμός επιλαχόντων ιδιωτών, όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες φορές, προκειμένου να μην υπάρχουν περαιτέρω κενά από την διενέργεια των εξετάσεων. Επιπλέον, παρότι ο νόμος αναφέρει ρητά ότι «ο έλεγχος πραγματοποιείται αμελλητί και η απάντησή τους περιέρχεται στο φορέα που έχει υποβάλει το αίτημα το αργότερο εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής του», δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα, όπως ορίζει ο νόμος.
Η εν λόγω διαδικασία, καθυστέρησε ακόμα περισσότερο και τελικά ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2015,οπότε και οι υποψήφιοι κλήθηκαν να παραλάβουν τις καρτέλες υγειονομικών να εξεταστούν σε δημόσιο νοσοκομείο έως τις  11 Σεπτεμβρίου 2015. Ωστόσο, λόγω πρόωρων εκλογών η διαδικασία σταμάτησε προσωρινά, προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή την τελευταία βδομάδα του Σεπτεμβρίου, αλλά για απροσδιόριστους λόγους ξεκίνησε ένα μήνα αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου 2015, με μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα, και ακόμα και σήμερα να μην έχει οριστικοποιηθεί τι θα γίνει με τα κενά που προέκυψαν από τις  υγειονομικές, ψυχοτεχνικές εξετάσεις, αθλητικές δοκιμασίες, και να μην έχουν οριστικοποιηθεί οι τελικοί πίνακες διοριστέων από την κατηγορία των εποχικών, ύστερα από την κλήρωση της 25/05/2015 (5 μήνες μετά).

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.       Πότε πρόκειται να οριστικοποιηθούν οι πίνακες διοριστέων, να  ολοκληρωθεί η διαδικασία και να καταταχθεί το προσωπικό;
2.       Γιατί, οι επιτροπές, το Αρχηγείο, αλλά και ο ΑΣΕΠ δεν απαίτησαν από τις υπηρεσίες αυτές μέσα σε 5 μέρες, όπως ο νόμος ορίζει, να απαντήσουν στο αίτημά τους; Ποιος ευθύνεται για αυτήν την καθυστέρηση; Υπήρξαν κυρώσεις;
3.       Θα γίνει νέα κάλυψη κενών σε αυτά που δημιουργήθηκαν από τις κλήσεις των 100 επιλαχόντων ιδιωτών, κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων υγειονομικών, ψυχοτεχνικών, αθλημάτων;
4.       Τι πρόκειται να γίνει με τους υπόλοιπους επιλαχόντες του νόμου 3938/2011 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές                                                                                  

Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων

Μάξιμος Χαρακόπουλος
Βουλευτής Λαρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου