Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Δ.Τ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΑΚΡΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ‏



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τη βαθμολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς θητείας, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο Βουλευτής, το βασικό αίτημα των εθελοντών μακράς θητείας είναι η βαθμολογική τους εξέλιξη να εξομοιωθεί με αυτή των εθελοντριών του νόμου 705/1977 και των εθελοντών του νόμου 445/1974, για λόγους ισονομίας και δικαίου.
Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Κατσαφάδος, ο απελθόντας αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Κώστας Ησυχος αναφερόμενος στο θέμα, είχε δηλώσει ότι «πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα στο πλαίσιο συνολικής επαναξιολόγησης των καταστάσεων και προαγωγών του στρατιωτικού προσωπικού.»
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) αποτελούν οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης που κατατάχθηκαν δυνάμει των διατάξεων του νόμου 1513/1985 και οι οποίοι, μετά τη λήξη της πενταετίας παρέμειναν, κατόπιν αιτήσεώς τους, στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τη συμπλήρωση των 35 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, με το βαθμό που έφεραν, εντασσόμενοι στον εν λόγω θεσμό. Η βαθμολογική τους εξέλιξη φτάνει ως τον βαθμό του Ανθυπασπιστή.
Βασικό και χρόνιο αίτημα των Εθελοντών Μακράς Θητείας είναι η βαθμολογική τους εξέλιξη, όπως των εθελοντριών του νόμου 705/1977 και των εθελοντών του νόμου 445/1974. Πρόκειται για ένα αίτημα ηθικό και δίκαιο, το οποίο μάλιστα δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, εκκρεμεί, ωστόσο, η ρύθμιση του, εδώ και πολλά χρόνια.  
Οι Εθελοντές και οι εθελόντριες Μακράς Θητείας, με αποκλειστικό γνώμονα την αγάπη προς το στράτευμα, έχουν προσαρμοστεί, όλα αυτά τα χρόνια, απόλυτα με τους κανόνες της στρατιωτικής ζωής, εργάζονται κατά κανόνα, επί 24ώρου βάσεως, δίνοντας ζωή και στους πιο απόμακρους σταθμούς, σε όλα τα πλάτη και μήκη της πατρίδας μας και με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει, έχουν καταστεί απαραίτητοι στο στράτευμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα, ο απελθόντας Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Κ. Ήσυχος, σημείωσε ότι ‘’το θέμα πρέπει να επανεξετασθεί στο πλαίσιο συνολικής επαναξιολόγησης των καταστάσεων και προαγωγών του στρατιωτικού προσωπικού’’.
Επειδή η βαθμολογική εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας επιβάλλεται για λόγους ισονομίας, ηθικής και δικαίου,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να επανεξετάσει το ζήτημα της βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ;
2. Ολοκληρώθηκαν οι επαναξιολογήσεις των καταστάσεων και προαγωγών του στρατιωτικού προσωπικού και ποια τα αποτελέσματα;
3. Προτίθεστε να υιοθετήσετε ως λύση την εξομοίωσή τους με τις εθελόντριες του νόμου 705/1977 και των εθελοντών του νόμου 445/1974, ώστε να επέλθει δίκαιη ρύθμιση στην βαθμολογική τους εξέλιξη;
Ο Ερωτών Βουλευτής                                                    



Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου