Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

«Αδειάζει» το ΤΑΙΠΕΔ ο Δρίτσας

Σαφείς αποστάσεις από το ΤΑΙΠΕΔ και τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ κράτησε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας αφήνοντας παράλληλα και αιχμές για την εξέλιξη του διαγωνισμού και τη μια και μοναδική προσφορά που κατατέθηκε.
Σε συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη στην εκπομπή ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ τόνισε οι «για ένα διεθνή διαγωνισμό με επίδικο το πρώτο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου και της Ευρώπης, με τόσο μεγάλες προοπτικές, δεν είναι το καλύτερο, η τελική φάση του διαγωνισμού να οδηγεί στο να υπάρχει μόνο μια προσφορά».
Σε ερώτηση «γιατί πιστεύει ότι είναι μόνο μια η προσφορά και όχι περισσότερες για το λιμάνι του Πειραιά» απάντησε ότι «τη διαγωνιστική διαδικασία και την ευθύνη της την έχει το ΤΑΙΠΕΔ και αυτό θα πρέπει να απαντήσει» και επανέλαβε ότι το να είναι μόνο μια η προσφορά για ένα διεθνή διαγωνισμό δεν είναι ότι καλύτερο.

Επεσήμανε επίσης ότι εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών υποδομών της χώρας και ειδικά όταν πρόκειται για τόσο σημαντική υποδομή, όπως το λιμάνι του Πειραιά, με τόσο μεγάλες προοπτικές και τόσο σημαντικό ρόλο, πρέπει να αποτελέσει και αποτελεί για την κυβέρνησή μας αντικείμενο περαιτέρω προσπάθειας διερεύνησης των δυνατοτήτων κοινωνικής απόδοσης.
Η κοινωνική ωφέλεια για το λιμάνι του Πειραιά, για την οικονομία της χώρας, για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, πρέπει να είναι στο μέγιστο βαθμό. Να επιδιώκονται. Αυτό κάνουμε, και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε από δω και πέρα».
Ξεκαθάρισε ότι αυτή την στιγμή στόχος είναι η μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους και του δημοσίου συμφέροντος, και το ρόλο αυτό πια τον έχει η κυβέρνηση και δεν μπορεί να τον έχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Κατά τ' άλλα έτοιμο να συνεδριάσει εκ νέου είναι αύριο Πέμπτη το ΔΣ του ΟΛΠ με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου- ΟΛΠ, παρά τις πληροφορίες που φέρνουν τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σφόδρα ενοχλημένη από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και τις εξελίξεις της.

Σοβαρά ερωτηματικά για την παραχώρηση του ΟΛΠ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο τομέας ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την εξελισσόμενη διαδικασία διάθεσης ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ.
«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά, στην τήρηση των διαφανών διαδικασιών και στη διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος καθώς:
α) Η αλλαγή της σύμβασης παραχώρησης ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ ΑΕ δεν ολοκληρώθηκε με βάση τις νόμιμες διαδικασίες που επέβαλε ο αρχικός νόμος παραχώρησης(3654) καθώς, ουδεμία επιτροπή λειτούργησε και καμία διαπραγμάτευση δεν υπήρξε, μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ ΑΕ .
β) Δεν έχει ιδρυθεί Δημόσια αρχή λιμένος ( διαχωρισμός PortAuthority από το Operation)
γ) το ΤΑΙΠΕΔ δεν γνωστοποίησε την προσφερόμενη τιμή, από την μοναδική εναπομείνασα εταιρεία, μετά το άνοιγμα της οικονομικής της προσφοράς, έτσι ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός επί ποιας αφετηρίας ζητήθηκε, η βελτιωμένη προσφορά, για την οποία μας ενημέρωσε με δελτίο τύπου», σημειώνει το κόμμα της αντιπολίτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ «ήταν και είναι υπέρ της αξιοποίησης του λιμενικού συστήματος, προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις, με διαδικασίες όμως, που είναι συμβατές με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε θέματα ανταγωνισμού,διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, εργασιακών σχέσεων και προστασίας του περιβάλλοντος».
Πηγή  http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου